Днес се навършва една година от трагедията в Хитрино. На

...
Днес се навършва една година от трагедията в Хитрино. На
Коментари Харесай

Какво се случи една година след трагедията в Хитрино?

Днес се навършва една година от нещастието в Хитрино. На 10-и декември трен с цистерни се взриви в центъра на селото до момента в който минава през нощта, починаха 7 души, 29 бяха тежко ранени, 24 къщи бяха разрушени изцяло. Година по-късно 10 от постройките към този момент са съвсем подготвени за живеене. До дни три фамилии ще получат ключове за новия си дом.

Гара Хитрино, Хитрино

Трагедията в Хитрино прекатурна орисите на десетки хора.

23-годишната Рейханя Рагуб събира частици от разпиления от гърмежа живот. Загуби по най-ужасяващия метод родителите си. Тя и сестричката ѝ бяха извадени от срутената къща. Оттогава тя претърпя десетки интервенции на очите.
Рейханя Рагуб: Много съм признателна на всички, които протегнаха ръка. Дано да имам смелостта и силата, с цел да продължа, тъй като доста ми е тежко, тъй като аз изгубих изцяло всичко. Загубих родителите си, които бяха доста идеални хора. Те се грижеха доста за нас. В същото време изгубих и зрението си, обаче съм признателна, за себе си виждам.
Където и да се обърнеш, в Хитрино се строи. Животът в селото се дели на две - преди нещастието и след нещастието. Има и още една разграничителна линия, подбудена от парите, които се разпределят за потърпевшите.
Николай Нанков, министър на районното развиване: Факт е, че когато приказваме за обществен запас, за средства, постоянно ще има недоволни. Никой не е получил по-малко от заложените средства по този начин, както са разпределени категориите от публичния съвет. Обратно, даже на хора е давано повече. Ще създадем цялостен доклад на това по какъв начин и какво е разходено.
Регионалният министър обиколи селото и се убеди с очите си, че 10 от къщите са съвсем подготвени. Той получи увещание от кмета на Хитрино, че има опция да бъдат поправени пропуските при възобновяване на вредите.

Паметта на жертвите уважиха от Движението за права и свободи.
Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи: Такива обстановки би трябвало да ни напомнят, че би трябвало да сме мощни. За да сме мощни, би трябвало да сме обединени.
От Движение за права и свободи дадоха курбан и поставиха цветя на местата, където починаха поданици на селото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР