Днес пристигна поредната доставка по план от 62 010 дози

...
Днес пристигна поредната доставка по план от 62 010 дози
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Интересът към ваксината на АстраЗенека спадна до символични проценти у нас

Днес дойде следващата доставка по проект от 62 010 дози на имунизацията на " Пфайзер ", до края на месеца всеки понеделник ще идват по толкоз. От идващия месец чакаме от изключителните доставки да дойдат 1 млн. дози от същата ваксина и през юни 1 млн. и 250 хиляди, ще станат общо 2 млн. и 700 хиляди до края на месец юни. Това сподели на ексклузивен брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

" Има няколко казуса логистични - първият опашката от лекари в Столичното РЗИ - ще се създаде логаритъм за възстановяване на логистиката дали график, дали позвъняване, с цел да няма дълги опашки за ваксини. Интересът е от понедленик и сряда максимален ", разяснява той.

" Второ, по-сериозно, във връзка с отдалечените места в страната. Отдавна имаме спогодба коли на Министерство на вътрешните работи да се употребяват за доставка, може да се изпозлва и не одобрявам обвинявания в общественото пространство, че не е основана логистика. Въпрос на желаение е ", уточни Ангелов.

" Друго неприятно за мен е, фактът, че хора се викат със СМС да посетят имунизационен център и този център не работи. Причините са следните - наличните ваксини са " АстраЗенека " в тези центрове, на " Пфазйер " са ориентирани главно за първа, втора и трета фаза, доста малко в четвърта. А сътрудниците какво вършат - затварят при малко количество на " Пфазйер ", изясни министърът.

" Истината, колкото и да е неприятна, е че ползата към имунизацията на " АстраЗенека " спадна до алегорични проценти в страната, единици са хората, които желаят да си я слагат. От здравна позиция тя е изпитана и ефикасна, само че има отлив и всички знаят за какво ", уточни още той.

" Има едно писмо от Португалското председателство и здравния португалски министър, който споделя, че като общоевропейски метод би трябвало да се ограничи приложението на имунизацията напълно на хора под 60-годишна възраст. Днес взехме решение да попитаме няколко експертни съвета за тяхното незабавно мнение какво да създадем в България ", сподели Ангелов.

" Първият въпрос е какво би трябвало да създадем с хората, които имат първа игла сложена и какво би трябвало да създадем с хората, които желаят да си слагат " АстраЗенека " като втора игла, в случай че ние я спрем на територията на страна. Със сигурност на тези с първа игла, ще дадем явен отговор какво да създадат - дали втората игла да бъде на основата на иРНК ваксина или да бъде от новата векторна ваксина на " Янсен ", само че безапелационен отговор в този момент няма ", уточни министърът.

" По отношение на тези, които наложително желаят " АстраЗенека " - също ще се разиска ", добави Ангелов.

Ваксините на „ Астра Зенека “ ще бъдат изтеглени, в случай че ползата към тях спадне изцяло, ще бъдат съхранявани в хладилниците. И по отношение на договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях, посочи той.

„ От месец май от шестте страни, които алармираха Европейския съюз, България е страната, която ще получи най-вече ваксини “, посочи още здравният министър.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/277828697229813
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР