Днес приключват родилните мъки на Дева Мария, започнали на Игнажден

...
Днес приключват родилните мъки на Дева Мария, започнали на Игнажден
Коментари Харесай

Християнският свят посреща Рождество Христово

Днес завършват родилните страдания на Дева Мария, почнали на Игнажден (20 декември). Според Евангелието на Лука раждането на Спасителя станало във Витлеем. Според библейското поверие звезда в небето над града известила раждането на Христос.

 

В навечерието на празника - Бъдни вечер, се съблюдават голям брой обичаи, предадени от поколенията. Семействата се събират на общата софра, която в навечерието на празника е постна. На масата се поставят нечетен брой ястия - постоянно 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото време трае бременността).

Централно място на трапезата заема обредният самун, а първото парче от погачата се оставя за Света Богородица. Хлябът се разчупва от най-възрастния в къщата.

 

В навечерието на Рождество Христово от 18 часа в храм-паметника " Св. Александър Невски " в София ще бъде осъществено празнично свещенодействие. Тази година то няма да бъде управлявано от българския патриарх Неофит, който към този момент съвсем месец се възвръща от белодробно заболяване. Припомняме, че той прекара няколко дни в болница. 

 

Благословът ще бъде прочетен по време на църковната работа, която ще води Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

 

Имен ден честват Евгения и Евгени, както и имената, които в превод значат доблестен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР