Днес при него идват на крака световни лидери. Александр Маркушин

...
Днес при него идват на крака световни лидери. Александр Маркушин
Коментари Харесай

Специалният екип на bTV в Украйна: Хората в Ирпин спряха руския поход към Киев


Днес при него идват на крайници международни водачи. Александр Маркушин е изцяло незнаен по света кмет на 60-хилядния украински град Ирпин, близо до Киев. На 23 февруари предходната година той е ангажиран с бюджета на града и възнамерява ремонт на улици.

„ Ние имахме огромни проекти за новата година. Щяхме да имаме най-големия бюджет в историята. При нас в Ирпин пристигнаха доста и ние вярвахме, че следва една доста хубава година за нашия град. 24 февруари обаче промени всичко “, споделя пред bTV Александр Маркушин.

24 часа по-късно съветската войска е на път да превземе града. Маркушин се въоръжава, събира войска доброволци, с които поемат защитата,. Месец по-късно Ирпин ще стане мястото, в което руснаците са разрушени по пътя им към Киев.

„ В моя живот война не е имало. Повечето от нас не знаеха какво да вършат и трябваше да се оправят с доста неща за първи път “, споделя кметът на Ирпин.

Снимка: bTV


„ Разбира се, направихме неточности. Ние трябваше да спасяваме живота на популацията. Вярвам, че взехме вярното решение за евакуация на нашето цивилно население. С моя екип успяхме да евакуираме 95% от цивилно население на Ирпин. Ако, починалите нямаше да са 300, а щяха да са 10 000. Считам, че това е една от главните победи на екипа, който сътворих “, отбелязва още той.

Питаме го коя е тази картина от дните на войната, която в никакъв случай няма да не помни.

„ Беше една история, която е доста мъчно да опиша. Но я сънувам. Наш доброволец водеше семейство, жена и две деца. Близо до паметника на съветския боец,. Там ги удари мина и починаха на място. Това се случи пред очите ми. Тази картина остава вечно в мен, не мога да я не помни. Детето дишаше едва-едва и по-късно умря. Беше най-страшното нещо, което съм виждал през живота си. Загинаха 4-ма души “, споделя Александр Маркушин.

Снимка: bTV


Руската войска прави опит да превземе Ирпин на 27 февруари. Разбита е. Следват нови опити. Кметът всеки ден осведоми популацията за бойните дейности от фронта.

„ Днес от Буча към Ирпен настъпиха танкове. С момчетата ги разбихме.. Ирпин е предпазен, отбихме всички офанзиви. Днес е 100% под над надзор. Слава Украйна “, споделя той.

Но и част от града е завладяна. Руската войска стреля по блокове, унищожава инфраструктурата на града. Кметът се включва онлайн от фронта, до момента в който към него падат снаряди.

„ На 29-ия ден от войната Ирпин се държи, “, споделя кметът.

След следващия несполучлив опит на Русия да превземе града, кметът получава известие от съветски телефон. Тогава той го сподели пред международните медии, в това число пред нашия екип.

Снимка: bTV


„ Уважаеми Александър, имате опция и здраве, а може и да подобрите материалното си състояние. Ако предлагането ви интересува, отговорете на това известие с „ плюс “. Срок на предлагането 24 часа “, се споделя в известието. Отговорът обаче е „ минус “.

„ На 20 март, с препоръчани и опасност. То беше - сътрудничиш или ще бъдеш погубен “, споделя кметът.

В края на март украинската войска и доброволците от териториалната защита принуждават съветската войска да се отдръпна.

„ Ирпен се трансформира в тази несломима цитадела, която руснаците не съумяха да завладяват. Ирпин се трансформира в мястото на в региона Киев. От Ирпен стартира огромното изтласкване на нашествениците до Русия и Беларус. Затова и Ирпин получи статут от нашия президент Володимир Зеленски статут на град-герой “, продължава да споделя Александр Маркушин.

Снимка: bTV


Така участвалият в евакуацията на популацията и в бойни дейности кмет става международна звезда. Цял месец предава от фронта и окуражава жителите на града, че. Но градът, който стопира руснаците към Киев, е погубен.

„ И за един месец целия напредък на града беше опустошен, за един месец гардът беше трансфорат в руини. Бизнесите на хората бяха унищожени, домовете им също. За жал Ирпин е най-пострадалият град в Киевска област. Тук боевете бяха най-ожесточени. от териториалната защита. Загинаха 50 военни от ЗСУ и бяха убити над 300 цивилни. Разрушени или развалени са 3000 частни здания “, регистрира обстоятелствата кметът на града.

„ Повредени са 530 високи здания, блокове. От които 39 са в развой на ремонт. Някои към този момент са демонтирани, в други се прави главен ремонт “, споделя още.

По-малко от година по-късно, екипът ни още веднъж е в Ирпен, с цел да види, с които Ирпен се възвръща.

„ Нашите екипи в границите на месец и половина възобновихме подаването на ток, газ, вода, възстановихме мобилните връзки и за два месеца изградихме до Киев и възстановихме връзката Ирпин-Киев. Опитваме да го създадем допустимо най-бързо “, споделя Александр Маркушин.

Снимка: bTV


Населението не просто се завръща в Ирпен, само че още хора идват от окупираните. „ Към днешния ден 85% от популацията на Ирпин се завърна, само че ние имаме и доста преселници от Изток. Около 30 000и души “, споделя още кметът.

Александр Маркушин споделя, че е трансформирала всеки един украинец, в това число него.

„ Това, което преживяхме, нас всички ни промени. След 24 февруари всички ние сме не просто хора с украинско поданство. Днес ние имаме национална цел. Това е успеха над Русия. Днес сме по-единни от всеки път. Русия ни сплоти. Повече от всеки път на нашата страна. Ние сме подготвени да дадем живота си за успеха на Украйна. Ако има нова атака към Ирпен аз и моят екип няма да се поколебаем да вземем оръжието и да водиме война “, споделя в края на диалога Александр Маркушин.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР