Днес празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер.

...
Днес празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер.
Коментари Харесай

Посрещаме Бъдни вечер – един от най-светлите християнски празници

Днес честваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Той се празнува фамилно от всички християни. Празникът е отдаден на дома, огнището, само че и на умрелите предшественици - роднини, които също се считат за част от фамилията.

Бъдни вечер е последният ден от Коледните пости. За християните това е тайнствената нощ, в очакване на Рождество Христово.

В другите краища на страната празникът, който предшества раждането на Христос е именуван с разнообразни имена " Малка Коледа ", " Суха Коледа ", " Детешка Коледа " или по-рядко - " Мали Божич " и " Крачун ".

По традиция цялото семейство се събира към празничната постна софра с молитва и признателност.

Според традицията питката се замесва рано заран с най-хубавото и бяло брашно и от време на време с нов клас и с мълчана вода (докато младите моми носели водата с менци от чешмата те не продумвали и думичка). От това тесто се вършат и краваите, които по-късно се дават на коледарите.

Приготовленията за празничната вечеря стартират от рано сутринта и не престават до разчупването на питката над празничната софра, съдържаща нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11, измежду тях са варено жито, боб, сарми, пълнени чушки с фасул, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, и вино.

На вечерята питата се разчупва от най-възрастния човек в фамилията. Първото парче се дефинира за Богородица и умрелите, идващото за къщата, а останалите за  членовете на фамилията. Раздаването става от дясно на ляво – посоката на живота в разбиранията на българина.

На масата би трябвало да има запалена свещ, защото огънят се смята за пречистващ. Самата вечеря е по-скоро обред, в сравнение с хранене.

Друг бит е след края на вечерята всеки човек на масата да си избере орех и да го разчупи, в случай че ядката остане цяла и е бяла и едра, индивидът ще е здрав и ще му върви през годината. 

В предишното фамилията не заспивало до среднощ, тъй като хората вярвали, че тогава небето се отваряло и в случай че в този миг си намислиш предпочитание то сигурно ще се сбъдне.  След вечеря всички стават по едно и също време от масата и софрата не се раздига, тъй като се има вяра, че умрелите ще дойдат да си вземат от храната.

Днес имен ден честват Евгени (означава благороден), Евгения, Женя, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.

Според някои както мине Бъдни вечер, подобен ще бъде и животът през идната година. Ние от Tribune.bg ви пожелаваме тя да бъде здрава и благословена!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР