Днес православната църква отбелязва голям християнски празник. Става дума за

...
Днес православната църква отбелязва голям християнски празник. Става дума за
Коментари Харесай

Те ти, булка, Спасовден!

 Днес православната черква отбелязва огромен християнски празник. Става дума за Възнесение Господне или Спасовден. Той се отбелязва постоянно в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, с цел да проповядва своето обучение и да беседва с учениците си, като се движел сред тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата.

С Христовото възнесение приключва и актът на човешкото избавление и по тази причина денят се назовава Спасовден.В националния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат срещу градушка, а последният от тях - Спасовден, е обвързван с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на независимост от Велики четвъртък.

Според българските национални вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта против Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето за какво в навечерието на празника всички заболели и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

Народните вярвания гласят още, че единствено в нощта против Спасовден може да се излекува неплодородие. Безплодната жена би трябвало да преспи тогава под растението росен. Но не сама, а с компаньон, с който няма кръвна връзка. Преди това двамата слагат върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Около среднощ те би трябвало да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, към 2 часа през нощта, би трябвало да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат обратно. Смята се, че безплодието остава под росена.

Вярва се още, че в случай че на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - изобилна. На Спасовден имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, Сийка и други. Денят е и празник на хлебари и сладкари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР