Днес португалските избиратели са призовани пред урните, за да изберат

...
Днес португалските избиратели са призовани пред урните, за да изберат
Коментари Харесай

Португалците гласуват за президент

Днес португалските гласоподаватели са призовани пред урните, с цел да изберат президент.

Според изследванията настоящият президент Марселу Рибелу ди Соза (неговият мандат е от 9 март 2016 до 9 март 2021 г.) от десноцентристката Социалдемократическа партия, който продължава да е доста известен, евентуално ще бъде избран отново на първия тур. Неговият противник - претендентът на левицата Ана Гомеш, се чака да остане на втори. Прогнозите са, че третото място ще е за водачът на извънредно дясната партия Чега Андре Вентура.

Страната е в изключително състояние от ноември, а от седмица е блокирана и от карантина. Всички португалци са обезпокоени, че излизането до урните може фрапантно да усили новите случаи на инфектирани с ковид. Това пък кара анализаторите да предвиждат ниска изборна интензивност.

В ситуацията на пандемия, съвсем две трети от гласоподавателите считат, че изборите е трябвало да бъдат отсрочени, съгласно резултатите от анкета на изследователския институт ISC/ISCTE.

Общо 9.8 милиона португалция имат право да гласоподават, като 1.5 милиона от тях са в чужбина. Предвид комплицираната здравна обстановка предходната седмица за първи път в страната се провежда и авансово гласоподаване.

Вече са образувани доброволчески екипи, облечени със защитни костюми, които ще обикалят по домовете на карантинираните гласоподаватели.

Президентът на Португалия

(Presidente da República Portuguesa) е президентът на страната.

В сходство с Конституцията на Португалия от 1976 година президентът се избира за мандат от 5 години. Може да да бъде избран отново за втори пореден (без прекъсване) мандат, както и за трети (окончателен) мандат след спиране. Президентските избори се организират в един или в два кръга. Ако на първия тур никой претендент не е събрал над 50% от подадените (валидни) гласове, то президентът се избира на втори тур всред водещите 2 претенденти.

Президентът има необятни компетенции, само че те рядко се употребяват. Може, да вземем за пример, когато счете това за належащо, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови предварителни избори, както е направил социалистът Жоржи Сампаю на 30 ноември 2004 година макар огромната парламентарна поддръжка за другояче оспорваното държавно управление на Педру Сантана Лолиш.

Португалия

(на португалски: Portugal), с публично име Република Португалия (República Portuguesa) е най-западната страна в Европа, граничеща на запад и на юг с Атлантическия океан и на север и изток с Испания. Нейната територия включва също и атлантическите архипелази на Азорските острови и Мадейра, и двата самостоятелни района със лични районни държавни управления.

Територията й е 92 212 km2 (109-о място в света). Столицата и е Лисабон, формалният език е португалски Населението е 10 291 027 души. Официалната вяра е католицизъм (81% от населението).

От над 240 милиона души, говорещи португалски, за към 215 милиона от тях той е роден език. Това е седмият по разпространяване език в света и третият измежду европейските езици. Португалският е също вторият по разпространяване романски език след испанския, най-разпространеният език в Южна Америка и един от формалните езици на Европейския съюз и Меркосур (на испански: Mercado Común del Sur; на португалски: Mercado Comum do Sul) е най-голямото междудържавно обединяване в Южна Америка. МЕРКОСУР сплотява 250 милиона население и повече от 75% от общия Брутният вътрешен продукт на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела (от юли 2006 г.), а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР