Днес почитаме и скърбим заедно с македонския народ за тези,

...
Днес почитаме и скърбим заедно с македонския народ за тези,
Коментари Харесай

Борисов се поклони пред паметта на евреите, депортирани от територията на Република Македония

Днес почитаме и скърбим дружно с македонския народ за тези, които не са съумели да се измъкнат от нацистката машина. Не би трябвало да забравяме тази част от историята и не би трябвало да позволяваме сходни неточности, сподели министър-председателят Бойко Борисов на възпоменателна гала в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи от територията на Република Македония.

Борисов е първият български държавен началник, който взе участие в отбелязването на годишнина от отвеждането в лагера „ Треблинка “ и починали там македонски евреи. По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно ръководство на територията, само че не и опцията да направи свои жители всички живеещи на тях. За евреите от тези земи е било неразрешено да получат българско гражданство и те остават под юрисдикцията на нацистките управляващи.

В тези най-жестоки времена българският народ, черква, интелектуалци, общественици съумяха да спасят 48 000 евреи и по тази причина българският народ заслужава доста огромно почитание, уточни министър председателят Борисов. „ Ние надълбоко скърбим за всеки човешки живот и по тази причина и през днешния ден сме тук, тъй като всеки, изпратен в лагерите на гибелта, не би трябвало да бъде забравян “, сподели той.

Борисов напомни нещастието, разиграла се на Балканите единствено преди 20 години, и акцентира, че точно по тази причина тук, в района „ би трябвало да градим, да работим дружно и народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята “. За да не се случи това, отговорност носим днешните политици, съобщи българският министър-председател.

По думите на премиера на Република Македония Зоран Заев, наличието на сътрудниците му от България, Босна и Херцеговина, на представители на румънския парламент и на дипломати от други страни, е показателно за направения цивилизационен избор. „ Историята се повтаря единствено за тези, които остават слепи за изводите от нея “, сподели той. Заев уточни, че през днешния ден преговаряме поуките от предишното, „ с цел да осветлим в допълнение пътя си към бъдещето, който сме избрали дружно. Приемането на разликите, съдействието и другарството са полезностите, които одобряваме и ще поддържаме с всичките си каузи, с цел да не се повтаря в никакъв случай това “.












Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР