Днес парламентът ще обсъди на извънредно заседание поискания от ГЕРБ-СДС

...
Днес парламентът ще обсъди на извънредно заседание поискания от ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Демокрацията е скъпа: Колко ни струваха изборите за по-малко от две години?

Днес Народното събрание ще разиска на изключително съвещание поискания от ГЕРБ-СДС избор на съмнение към държавното управление на Кирил Петков с претекст - неуспех във финансово икономическата политика. По устав гласуването му би трябвало да бъде не по-рано от 24 ч. след привършване на разискванията. Това значи, че ориста на кабинета ще стане ясна най-рано в сряда 22 юни 2022-а.

Ако вотът на съмнение " мине " ни чакат нови предварителни избори. В парламентарната република най-важни са изборите за Народно заседание, а това ще бъдат четвъртите парламентарни избори за по-малко от две години.

Не е незначителен и фактът, че на фона на икономическа рецесия, политическите разтърсвания излизат много " солено " и на страната.

Хазната би трябвало да покрие разноските по подготовка и печатане на изборни списъци; закупуване и разработване на нужните изборни бумаги и материали; печатане на бюлетините; логистично обезпечаване на регионалните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; хонорари на членовете на районните и секционните изборни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; осъществяване на разяснителна акция за правата и отговорностите на жителите и метода на гласоподаване.

Заради изключителната епидемиологична обстановка, в която се намираше страната през последните две години беше обезпечено и гласуването с преносима изборна кутия за гласоподавателите, сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност, както и за лицата с COVID-19, настанени в лечебни заведения. А също и защитни маски, ръкавици и дезинфектанти.

Колко ни костваха изборите за парламент за последните две години?

За организацията и провеждането на парламентарните избори на 4 април държавното управление на Бойко Борисов отпусна отпусна 65.25 милиона лв.. Тогава министър председателят акцентира, че дружно със средствата за закупуване на машини за гласоподаване, общо до оня миг държавното управление е отпуснало близо 110 милиона лв. за разноски по подготовката на изборите за народни представители през 2021 година

Сумата се оказа с 1.2 милиона лв. по-голяма по отношение на в началото създадения от Министерството на финансите вид. Това се случи, защото трябваше да бъдат задоволени настояванията на Централната изборна комисия по отношение на възнагражденията на членовете на районните изборни комисии и на секционните изборни комисии.

Само няколко месеца по-късно обаче се стигна до нови избори за народни представители - на 11 юли 2021 година Според утвърдената план-сметката за разноските по провеждането им вторите за годината избори са коствали на страната 57,1 милиона лв..

Заради продължаващата зараза обаче утвърдени бяха и спомагателни средства в размер на 11,1 милиона лв.. Така в последна сметка юлските избори възлязоха на 68,2 милиона лв..

На 14 ноември 2021 година обаче се стигна до трети за годината избори - този път " 2 в 1 " - за президент и за народни представители. За тях служебното държавно управление отдели 123.8 милиона лв. . План-сметката включваше провеждането както на предварителните парламентарни избори и първи тур на президентските избори, по този начин и предвиждането за балотаж на президентските избори една седмица по-късно.

Колко ще ни костват бъдещите избори, в случай че вотът на съмнение " мине " в сряда към този момент можем единствено да гадаем, защото тяхната цена зависи от редица разноски, които могат да зародят. Но, в случай че погледнем разноските за последните три допитвания до народа можем да чакаме сумата да не се разграничава изключително.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР