Днес отбелязваме Световния ден на потребителя. Това е денят, в

...
Днес отбелязваме Световния ден на потребителя. Това е денят, в
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме Световния ден на потребителя, празнуват здравните инспектори

Днес означаваме Световния ден на потребителя . Това е денят, в който на потребителите се напомнят техните съществени права при закупуването на артикули и използването на услуги. На 15 март преди 53 години за първи път са дефинирани главните права на потребителите - сигурност, информация, избор, както и правото да бъдеш чут.

Потребителите в Европейския съюз получават от ден на ден права, като право на неподвеждаща реклама, на подмяна или корекция на дефектните артикули, на подписване на контракти без неравноправни клаузи, на връщане на артикули, закупени от разстояние, в период от 14 дни, право на сдружаване и на безвъзмездна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина.

Реализацията на тези права е изпитание както на страните членки, по този начин и на редица неправителствени организации. А купувачът е този, който би трябвало да бъде придирчив и да потърси правата си.

15 март се празнува и като Международен ден против полицейската грубост. Денят се свързва с хипотетичен случай, при който две деца – на възраст сред 11 и 12 години, са били бити до гибел от швейцарската полиция. Отбелязва се за пръв път през 1997 година от хора, потърпевши от полицейско принуждение в Канада и Швейцария.

В България се отбелязва и Денят на здравния контрольор . На тази дата с Постановление на Министерски съвет от 1967 година е разкрита специалността „ хигиеничен инспектор”. Осъществени са контакти с най-реномираните центрове за образование в родината на специалността – Англия.

Днес здравните инспектори приключват у нас, а работата им е да реализират надзор за спазването на здравните условия за обектите с публично предопределение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на индивида, да вземат проби от артикули и артикули, сформират актове при определяне нарушавания.

Здравните инспектори са хората на предния фронт в грижата за опазването на публичното здраве в страната. Работата им е обвързвана с компликации, спорове и опасности.

На този ден през 1952 година е измерен безспорен връх за денонощен дъжд на Земята . Между 15 и 16 март на острова Реюнион падат 1869,9 mm дъжд за 24 часа. Климатът на острова, който се намира в Индийския океан, е екваториален и е мощно повлиян от океана. Не са необичайност и захлажданията по време на южната зима.



На 15 март 1990 година Михаил Горбачов е определен за първи и единствен президент на Съюз на съветските социалистически републики. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното отдръпване на Комунистическа партия на Съветския съюз от властта и раздробяване на Съветския съюз. Носител е на Нобелова премия за мир 1990 година

Преди броени дни Горбачов навърши 90 години. Самият той дефинира като най-важно свое дело перестройката, довела до края на тоталитарния режим, както и края на Студената война и намаляването на нуклеарните оръжия. Той счита, че гласността е в основата на трансформацията.

Външната политика на Горбачов е ориентирана най-вече към възстановяване на връзките със Запада. Той открива близки връзки с Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Роналд Рейгън. През февруари 1988 Горбачов отдръпва руските войски от Афганистан, а войната публично завършва на 15 февруари 1989.



През 1998 година папа Йоан Павел II афишира българския свещеник Евгений Босилков за страдалец на католическата религия. Босилков е роден през 1900 година в Белене и е едно от пет деца в фамилията. Постъпва в Духовната семинария в Русе, когато е на 13 години. В желанието си да поеме пътя на пасионистите, през 1914 година Босилков е изпратен за по-нататъшното си образование в град Кортрейк, Белгия, само че съвсем незабавно се постанова да напусне Белгия, заради военните дейности през Първата международна война там.

През военните години следва в прилежаща Холандия, само че се завръща в Белгия, поради наложителното едногодишно послушничество през 1919 – 1920, когато поема публично расото. Следват курсове по метафизичен и богословски науки до 1926 година, когато е върнат в България, с цел да бъде ръкоположен за духовник. През идната година е изпратен в Рим в Папския източен институт. Дотогава там е учил единствено един българин, станал по-късно свещеник – Симеон Коков.

Назначен е за енорийски духовник в Русе. Става лекар по източноцърковните науки, а през 1934 година е назначен за енорийски духовник на църквата в селището Бърдарски геран. Промените след 9 септември 1944 година обуславят застой в активността на Босилков. През този интервал той се сближава с представителя на Ватикана в България. След гибелта на епархийския архиерей Дамян Теелен през 1946 година в Русе, Светият трон назначава Евгений Босилков за титуляр, а по-късно той е определен на тази служба посредством папски указ от 26 юли 1947 година

През този интервал Босилков интензивно взе участие в съживяването на вярата и се опълчва на атеистичните внушения от страна на комунистическата власт. Той се заема с организирането на типичните за ордена на отците пасионисти „ национални задачи “, с интензивно проповядване на християнските хрумвания навсякъде по всички енории, стигайки до най-отдалечените места на епархията.

Скоро след идването на руската войска, безследно изчезва отец Флавиан Манкин от село Секирово, Пловдивско. Католическите институции стартират да затварят вратите си, а задграничното духовенство е екстрадирано. В края на 1948 година папският представител в България, монсеньор Галлони, е пропъден от страната. Започват и арести на свещеници, сред които е и свещеник Босилков.

В листата на подсъдимите, подредени съгласно тежестта на „ провинението “, той е на седмо място, след отците Камен Вичев, Павел Джиджов, Петър Сарийски, Йосафат Шишков, Петър Лавренов и Никола Барбов.

Съдебният развой е на 3 октомври 1952 година като преди този момент подсъдимите в това число и свещеник Евгений са подложени на тежки побоища и изтезания. След произнасянето на смъртната присъда е основано затъмнение към ориста на епископа. Дори най-близките му дълго време са държани в незнание за кончината му. Не е ясно къде са заровени екзекутираните.



На 15 март са родени актьорът Стоян Алексиев, артистът Калуди Калудов, артистът, композитор, артист и фронтмен на " Туистед систър " Дий Шнайдер, актрисата Йорданка Стефанова, някогашната състезателка и ръководител на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, българска гимнастичка, родният шахматист Веселин Топалов, актрисата Ева Лонгория, музикантът от Linkin Park Джоузеф Хан и младият артист, показал България на състезанието Евровизия, Кристиян Костов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР