Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия с

...
Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия с
Коментари Харесай

Румен Радев пак с политическа реч: Заговори за лъжи, репресии и интриги навръх празника

Днес означаваме 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

По традиция център на тържествата е Пловдив. В Града под тепетата се състоя възстановка на събитията от 1885 година

Празнична заря и слово на президента Румен Радев са кулминационната точка на днешния празник.

"Съединението е необратим акт, а българите са подготвени да отстояват свободата си, през днешния ден будна България преоткрива силата на девиза „ Съединението прави силата “. Това сподели Това съобщи президентът Румен Радев по време на тържественото честване на Съединението в Пловдив.

Той съобщи, че от цялата ни възрожденска история и Съединението сме научили, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат разсънен народ, който е поел към осъзнатото си бъдеще.

"Доскоро дружно с вас почитахме славното минало на нашите герои, успехите на нашата страна от историята, само че историята непреклонно се движи напред. Днес Будна България преоткрива силата на девиза „ Съединението прави силата “.

Единението към полезности, братството на почтените хора, които се борят за безконечните залози на живота: свободата, справедливостта, равенството пред закона, за чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат жителите очи в очи с чиста съвест и доверие, тъй като дружно ратуват за положителното на България, в която българите са братя и схващат, че толерантността, солидарността и непреходността са писали и не престават да пишат най-светлите страници в историята на България “, добави Радев.

Ето я цялата тирада на президента:

135 години ни разделят от оня септември, когато българският народ взе в свои ръце ориста си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес.

Половин България по волята на великите сили бе оставена под властта на султана. Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които заплатиха с кръвта си цената на Априлското въстание бяха откъснати от Родината. Докато в Търново свободна България се снабди с Конституция, на българите от Източна Румелия бе наложен Органическият правилник, една нефелна Конституция, която им отреждаше ролята на безгласни жители.

Дейците на Съединението поправиха тази историческа неправда. В тези дни възродена България сподели на света по какъв начин цивилизовано, без принуждение един образован народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина. И няма мощ, която да го спре. Победата на българските капитани над непознатите генерали в последвалата война потвърди, че Съединението е акт необратим, а българите са подготвени да отстояват свободата си.

Хора дръзки и свободолюбиви, с кардинални и увереност, се намират постоянно в нашата история, даже когато народът ни е изглеждал безропотен. Говоря го от няколко години при срещите ми с вас. Доскоро го правех с вяра и очакване. Доскоро дружно с вас почитахме славното минало на нашите герои и успехите на нашата страна от историята. Но Историята непреклонно се движи напред.

Днес будна България преоткрива силата на девиза „ Съединението прави силата “. Единението към полезности, братството на почтените хора, които се борят за безконечните
залози на живота: свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат жителите очи в очи с чиста съвест и доверие, тъй като дружно ратуват за положителното на България. В която българите са братя и със знанието на античен народ схващат, че толерантността, солидарността и непреклонността са написали и не престават да пишат най-светлите страници в историята на България. От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един разсънен народ, поел към своето осъзнато бъдеще.

Поклон пред дръзките и храбрите.

Да живее свободна и единна България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР