Днес отбелязваме 117 години от откриването на сградата на Народния

...
Днес отбелязваме 117 години от откриването на сградата на Народния
Коментари Харесай

Мирела Иванова: В Народния театър животът не спира, духът му витае непрекъснато в центъра на София

Днес означаваме 117 години от откриването на постройката на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Юбилейно постоянно можем да честваме в Народния спектакъл, дали 117, дали 120 години. Въпросът е, че тук животът не стопира, макар огромните тествания, които постройката и трупата претърпяват-пожари, бомбардировки. Въпреки това духът на театъра витае непрестанно в центъра на столицата ни и в центъра на България “. Това съобщи в изявление за БГНЕС Мирела Иванова, драматург в Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

„ Сградата на Народния спектакъл е проектирана от популярните австрийски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, основали знаковите здания на националните театри в европейските столици. Тя е открита през 1907 година с един увод, написан особено от Иван Вазов - „ Прослава на изкуството “ с музиката на Добри Христов. Преди 120 години професионалната артистична натрупа „ Сълза и смях “, която играе на сцената на Славянска сказка, е оповестена за държавна натрупа и се счита, че това е началото на Народния спектакъл. През същата година, юни месец, се слагат и основите на постройката, стартира градежът, който е на мястото на дъщерната постройка на театъра, където играе също по този начин тази професионална натрупа “, изясни Мирела Иванова.

„ Прослава на изкуството “ включва монолози на другите вдъхновения, играят се фрагменти и от популярната пиеса " Иванко " на Васил Друмев, а също по този начин и интродукция на Добри Христов. Самият спектакъл стартира да носи името на Патриарха на българската литература от 1962 година

Откриването на театъра не минава без инциденти.

„ По време на откриването студентите освиркват княз Фердинанд и затова е затворена друга знакова постройка за известно време, а точно Софийския университет. Той пада жертва на гнева на Фердинанд “, описа драматургът.

Мирела Иванова означи, че Народният спектакъл процъфтява с разнообразни свои шефове, с една доста мощна артистична натрупа, като до през днешния ден помним забележителните имената на Сава Огнянов, Елена Снежина и на доста други звезди, играли на тази сцена.

Много огромни поети също свързват имената си с Народния спектакъл.

„ Пенчо Славейков е бил шеф, Пейо Яворов и Николай Лилиев са били драматурзи. Това е постройка изпълнена освен с величествени сенки, само че и с възвишен сценичен и артистичен живот “, изясни Мирела Иванова, която преди работата си в Народния спектакъл беше организатор в Къщата музей „ Иван Вазов “.

Театърът постоянно е бил притежател на един съвременен европейски дух.

„ Винаги е имало големи упоритости да се сътвори народен репертоар и първоначално е доста мощна традицията всеки нов сезон на театъра да се открива с нова българска пиеса “, сподели Иванова и добави: „ Разбира се, доста мощна е и тягата към модернизацията тук - и Гео Милев, и Владимир Василев, а и самият Пенчо Славейков внасят един доста мощен, съвременен европейски дух, тъй че тези две трендове и до през днешния ден не престават да държат театъра жив и да умножават с доста забавни спектакли неговия репертоар “.

За край, драматургът насочи покана. „ Скъпи българи, Народният спектакъл, който всеки ден, и в днешния церемониален ден има мотив да чества, ви кани да цялостните залите, да гледате всички представления на неговите три подиуми и да бъдете част от този нравствен празник “, прикани още драматургът на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ Мирела Иванова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР