Днес отбелязваме 100 години от смъртта на Панайот Хитов. Български

...
Днес отбелязваме 100 години от смъртта на Панайот Хитов. Български
Коментари Харесай

Днес отбелязваме 100 години от смъртта на Панайот Хитов


Днес означаваме 100 години от гибелта на Панайот Хитов. Български именит бунтовник, националреволюционер и четнически челник Панайот Хитов умира на 22 март 1918 година на 87 години в град Русе.

Погребан в градските гробища, а през 1978 година, тленните му остатъци са преместени в Пантеона на възрожденците, където се намират и тленните остатъци на доста известно революционери, борили се за свободата на България.

Панайот Хитов е роден в град Сливен. На 28 години става бунтовник, а през 1867 година е определен за основен челник на българските чети. Начело на една от тях със знаменосец Васил Левски обхожда Стара планина и стига в Белград, където взе участие в организирането на Втората българска легия.

През 1876 година управлява 350 български доброволци в Сръбско-турската война. След Освобождението се открива в град Русе и работи в администрацията. През 1885 година е отпред на съединистката акция в Сливен.

Той става последовател на концепцията, че българското освободително придвижване би трябвало да се съюзи със сръбските дейности против турците. В интервала 1869 – 1871 година Хитов излага своите възгледи пред Васил Левски, с който води преписка и без да се вслушва в препоръките на Апостола през лятото на 1871 година Хитов подписва контракт с черногорския челник Матанович за по едно и също време въстание в България, Босна, Херцеговина и Албания. През април 1872 година Хитов става член на БРЦК в Букурещ.

След гибелта на Левски Хитов играе значима роля в комитета, въпреки и да продължава да живее в Белград. През август 1875 година ръководи събранието на БРЦК, взело решение за оповестяването на Старозагорското въстание. Според проекта Хитов е трябвало да предвожда чета, само че това не се реализира заради подстрекателство на сръбското държавно управление. Поради същите аргументи не повежда и чета по време на Априлското въстание.

През Сръбско-турската война от 1876 година Панайот Хитов е челник на една от четите на българските доброволци. През юли командващият Моравската войска военачалник Михаил Черняев го назначава за основен челник на четите на Филип Тотю, Ильо челник, Желю Христов и Христо Македонски. Получава и пълномощието да вкара ред в новоосвободените земи. Доброволците, командвани от Панайот Хитов, правят общи, съгласувани дейности със сръбската армия. За това свидетелстват множеството писма сред него и сръбски офицери като Йевта Йованович – командирът на 2-ри батальон, подполковник Малиновски – комендант на позицията при Св. Стефан и други

Войвода на българска доброволческа чета по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 година След Освобождението Хитов живее в Русе. Взема присъединяване в политическия живот. През 1885 година е отпред на Съединението в Сливен. Заради битката му против режима на Стефан Стамболов е хвърлен в пандиза.

Към 1900 година е член на локалното македонско сдружение.

През април 1901 година е пратеник на Осмия македоно-одрински конгрес от Куртбунарското сдружение./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР