Днес от космодрума Байконур в 10:44 ч. българско време излетя

...
Днес от космодрума Байконур в 10:44 ч. българско време излетя
Коментари Харесай

Русия изстреля модернизиран кораб Прогрес МС-01

Днес от космодрума Байконур в 10:44 ч. българско време излетя галактическа ракета “Союз-2.1а ” с товарен галактически транспортен съд “Прогрес МС-01 ”. Това е първият полет на “Прогрес ” от новата серия “МС ”.

Днешното изстрелване маркира и завръщането в употреба на ракетата “Союз-2.1а ” за задачите на “Международната галактическа станция ”. През месец април ракета от този вид не съумя да изведе наред товарен транспортен съд “Прогрес ” и той аварира в орбита. След това руснаците съумяха да изпратят други кораби “Прогрес ” през месец юли и октомври, само че те летяха с по-стари ракети. След като инженерите съумяха да схванат каква е повода за повредата, днешният полет на новия “Прогрес МС-01 ” още веднъж разчиташе на ракетата “Союз-2.1а ”.

Корабите от серията “МС ” имат осъвременена командна и телеметрична система, нова цифрова информационна екипировка за възстановяване на видеовръзката с “Международната галактическа станция ” по време на интервенциите по доближаване и съединяване, както и аварийна контролна система при положение, че автоматизираните процедури по съединяване се провалят и космонавтите би трябвало да минат в ръчен режим.

Истина е, че ракетите “Союз ” и “Прогрес ”, които изхвърчат в днешно време, не се отличават външно от тези, които са летяли през 60-те години. Истинските усъвършенствания и модернизации са вътре.

Астронавтите и космонавтите на “Международната галактическа станция ” се оказват с много претрупан предпразничен график. Освен изстрелването на кораба “Прогрес ”, през днешния ден се постанова незабавен изход в открития космос. Той ще бъде сбъднат от астронавтите Скот Кели и Тим Копра, които ще би трябвало да оправят авариралото влакче, пренасящо потребен товар от външната страна на станцията.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР