Днес от "Има такъв народ" трябва да върнат на президента

...
Днес от "Има такъв народ" трябва да върнат на президента
Коментари Харесай

Политолог: Шоуто не е излязло от екипа на ИТН, отиваме на избори

Днес от "Има подобен народ " би трябвало да върнат на президента проучвателния мандат за сформиране на държавно управление. От партията на Слави Трифонов обявиха, че отхвърлят всевъзможни съглашения, като подчертаха, че за тях по-важни са тежката дума и моралът.
"От Има Такъв Народ направиха всичко допустимо, с цел да бъде несигурна поддръжката. Няма такова сформиране на държавно управление. Екипът на шоуто е излязъл от шоуто, само че шоуто не е излязло от тях. Отказът за всевъзможни съглашения е невиждан, когато нямаш цялостно болшинство. Отказът за ангажиране с съответни политики прави невъзможна поддръжка от "Демократична България " и "Изправи се БГ! Ние идваме! ". Не мисля, че при такива условия е допустима даже поддръжката на Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи би могло да играе хазартен избор, тъй като в мажоритарно определен парламент би бил трета мощ ", съобщи политологът Христо Анастасов.
"Всичко това е подправена игра. Всъщност, няма такава алтернатива. Избори ще има. Няма значение дали ще се сформира държавно управление, избори ще има. Едно от първите неща, които Има Такъв Народ ще създадат, е да стартират концепцията за мажоритарни избори. Нещо, което незабавно ще торпилира очакванията за всякаква поддръжка. Ще ги поддържа ГЕРБ и ще имат 128 депутати ", разяснява социологът Кольо Колев.
Анастасов акцентира, че в никакъв случай не е имало съюз на протестните партии.
"Колегата е прав за мажоритарните избори. Вероятно това е схемата на Слави. Изкушението на ГЕРБ да поддържа такова нещо е доста огромно. Това значи, че тръгваш да рушиш всичко построено през цялата парламентарна система. Мажоритарните избори събарят Конституцията ", настоя политологът.
Кольо Колев сподели още, че Българска социалистическа партия се намира в тежък нокдаун и се пробва да се хване за някого. По думите му наподобява безумно лявата партия да твърди, че 90% от нейната лява линия съответствува с тази на Има Такъв Народ, която очевидно била ултрадясна.
"От страна на Демократична България и ИБГНИ картината е ясна - има опция да се сформира държавно управление, само че в случай че не се сформира, те ще носят съответната отговорност, както ги заплашва Слави Трифонов. Възможно е държавното управление да бъде подкрепено от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ще бъде самоубийствено: Няма да ви кажем какво ще вършим, ще ви кажем, но няма да разписваме. Има един единствен ход - мажоритарните избори. Защо не се подписва съглашение? Защото желаят да вършат нещо друго, което не желаят да разпишат ", съобщи Колев.
Анастасов е на мнение, че сривът на ГЕРБ, който продължавал, и несигурността на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, вършат по този начин, че този сюжет е опция.
"Все по-малко евентуално е Демократична България и ИБГНИ да поддържат какъвто и да е вид на придвижването, което вади двама-трима министър председатели за 2 седмици, бяга от съществени цели, които сякаш бяха приели, и влиза в популистко говорене. Това беше изгубено от сценаристите на Слави ", счита той.
Двамата се сплотиха към мнението, че президентът Румен Радев има интерес да има държавно управление, само че да не е неговото служебно държавно управление. Преди президентските избори той няма интерес да има държавно управление, което да е отговорно пред него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР