Армията ни продължава да намалява. Военните пилоти почти не летят,

...
Армията ни продължава да намалява. Военните пилоти почти не летят,
Коментари Харесай

Търсят се военни: Българската армия продължава да намалява

Армията ни продължава да понижава. Военните водачи съвсем не летят, а моряците – не плават. Това са единствено част от тревожните констатации в отчета за положението на българската войска.

Кадровият колапс в армията се задълбочава. Свободните места са се нараснали още повече до близо 22%. Ръст има при офицерите - от 23 на 26%, a при матросите - oт 24 на 27 на 100. Числеността на доброволния запас е едвам 16%.

„ За огромна част от младежите военната специалност е непривлекателна заради тежестите и лишенията, рисковете, неприятните условия на труд и остарялото въоръжение “, написа в отчета.

 Военният церемониал на 6 май ще бъде анулиран България 2 мин. Военният церемониал на 6 май ще бъде анулиран  Ген. майор Деян Дешков: Да ръководиш церемониал, е неописуемо. Това е най-мащабният обред на армията Тази събота и неделя 3 мин. Ген. майор Деян Дешков: Да ръководиш церемониал, е неописуемо. Това е най-мащабният обред на армията  Ракетните комплекси C-300 и изтребител МиГ-29 в студиото на bTV (ВИДЕО) България 2 мин. Ракетните комплекси C-300 и изтребител МиГ-29 в студиото на bTV (ВИДЕО)  Адмирал Ефтимов пред bTV: Изпитанията са доста, само че армията е на своя пост Тази събота и неделя 2 мин. Адмирал Ефтимов пред bTV: Изпитанията са доста, само че армията е на своя пост  Военният церемониал на 6 май ще бъде анулиран България 2 мин. Военният церемониал на 6 май ще бъде анулиран  Ген. майор Деян Дешков: Да ръководиш церемониал, е неописуемо. Това е най-мащабният обред на армията Тази събота и неделя 3 мин. Ген. майор Деян Дешков: Да ръководиш церемониал, е неописуемо. Това е най-мащабният обред на армията  Ракетните комплекси C-300 и изтребител МиГ-29 в студиото на bTV (ВИДЕО) България 2 мин. Ракетните комплекси C-300 и изтребител МиГ-29 в студиото на bTV (ВИДЕО)  Адмирал Ефтимов пред bTV: Изпитанията са доста, само че армията е на своя пост Тази събота и неделя 2 мин. Адмирал Ефтимов пред bTV: Изпитанията са доста, само че армията е на своя пост

На фона на все по-малко искащи да служат страната купува ново въоръжение. Догодина чакаме първите изтребители F-16, бойни машини „ Страйкъри “, патрулни кораби и радари.

„ Но всичко това няма да докара до повишение на бойните качества, в случай че нямаше стимулирани и знаещи, можещи и военнослужещи. Хората не желаят да служат, в случай че би трябвало да го вършат на остарели системи от 60-те и 70-те години “, изясни Йордан Божилов, някогашен зам.-министър на защитата.

Препоръчват се незабавни ограничения в закона за подготовка на запаса в спокойно време. След 15 години запасът ще бъде изцяло привършен, написа в отчета. Обсъжда се наложителна военна подготовка.

Снимка: bTV

„ Аз съм надалеч от мисълта, че би трябвало да се върнем към  наборната войска, където всички младежи бяха задължени да служат. Варианти на подготовка в горните класове на учебното заведение или университетите в добър съгласно мен “, сподели още Божилов.  

Въпреки увеличените за шести път заплати на военните, те остават неконкурентни на пазара на труда, написа още в отчета.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР