Днес, от 17,30 часа, в Областна администрация Видин, по инициатива

...
Днес, от 17,30 часа, в Областна администрация Видин, по инициатива
Коментари Харесай

Областният управител на Видин свика работна среща заради бедственото положение

Днес, от 17,30 часа, в Областна администрация Видин, по самодейност на регионалния шеф Иво Атанасов, се организира работна среща на членове на Щаба за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия и за взаимоотношение с националния щаб. Целта на срещата беше да се разиска настоящото положение в област Видин след разразилата се стихия през миналата нощ и да се координират дейностите на институциите при оставащите аварийно-възстановителни работи, осведомиха от пресцентъра на Общината.

На срещата участваха представители на ОД на Министерство на вътрешните работи – Видин, РД ПБЗН – Видин, Областно пътно ръководство – Видин, ВиК - Видин и " Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД – отдел Видин към Мрежови експлоатационен регион Монтана. В работния формат се включиха и националният представител и заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова и заместител регионалният шеф Ани Арутюнян.

В началото на срещата Иво Атанасов осведоми присъстващите, че в границите на днешния ден взаимно с шефа на ОПУ – Видин са създали обход в общините Кула (вкл. до Граничен контролно-пропусквателен пункт Връшка чука), Грамада и Димово. В община Кула отстраняването на следствията от бурята е почнало рано тази заран. Представителите на ЕРМ Запад са били на терен през целия ден, почистването на улиците от паднали клони и дървета е почнало рано сутринта. Водоподаването в града, в ранния следобяд е възобновено.

Ръководителят на " Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД – отдел Видин към Мрежови експлоатационен регион Монтана Петър Неделков рапортува, че оборудванията и обектите, който се експлоатират от сдружението работят обикновено. Това са общо 7 подстанции – 3 подстанции във Видин, по една подстанция в Кула, Белоградчик, с. Гъмзово и с. Орешец.

Неделков показа, че след диалог с представител на ЕРМ Запад е осведомен, че вследствие на бурята всички заключения със приблизително напрежение, които се поддържат от ЕРМ Запад, са изключили. Констатирани са голям брой паднали дървета, скъсани електропроводи и счупени ел. стълбове (около 18 броя). Екипите на ЕРМ Запад работят по всички подадени сигнали, като приоритет се е дава на повредите, засягащи помпените станции, за обезпечаване на обикновено водозахранване на обитаемоте места. В Грамада, за превъзмогване на следствията от бурята са се присъединили и екипи на ЕРМ Запад от Монтана и Белоградчик. Голям е размера на осъществените аварийно-възстановителни действия от страна на енергийните дружества, като тяхната работа и сега продължава. С оглед сложността на основаните повреди, единични клиенти от град Кула ще останат без зареждане и през идната нощ, като се чака в границите на утрешния ден, електрозахранването да бъде напълно възобновено.

Директорът на Областно пътно ръководство Пламка Любомирова рапортува, че голям брой сигнали за паднали дървета и клони по републиканската пътна мрежа са постъпили и в ОПУ – Видин. Любомирова изрече признателност за извънредно бързата и професионална реакция на екипите на РД ПБЗН – Видин, с чиято помощ е отреагирано съответно на всички места, където е имало сигнал. Директорът на ОПУ – Видин прикани участниците в придвижването по пътищата да бъдат деликатни и толерантни един към различен, поради обстоятелството, че тук-там по пътната мрежа към момента има остатъчни количества огромна

листна маса, която основава предпоставки за ПТП. Екипите на ОПУ – Видин не престават работата си на терен.

Георги Георгиев шеф на бранш ПКД в РД ПБЗН осведоми присъстващите, че до началото на работната среща в дирекцията са получени 21 сигнала, от които 13 са били за оказване на техническа помощ. Повече от 80 са отстранените дървета след снощната стихия на територията на засегнатите общини. В Кула е изпратен в допълнение един екип от видинската пожарна за навреме премахване на вредите. В сектора от Кула до Граничен контролно-пропусквателен пункт Връшка чука са отстранени 8 дървета, а в сектора от Кула до Грамада – 20 дървета. Георгиев добави, че все още ситуацията е нормализирана, като екипите на РД ПБЗН остават в подготвеност.

Управителят на ВиК – Видин Илко Илиев рапортува, че все още на осъществяване на съвещанието без вода са селата Ботево, Симеоново, Бориловец и Периловец, като повода за това е липса на ел.захранване. Водоподаването в Кула е възобновено в ранния следобяд.

Петър Петров, шеф на отдел " Охранителна полиция “, осведоми присъстващите, че от тяхна страна е реагирано на 9 сигнала, засягащи Видин, Арчар, Кула и околовръстен път на Видин, най-много в частта за контролиране на придвижването. Не са получени сигнали за осъществени закононарушения вследствие на липса на електричество на територията на региона.

По време на работното съвещание, регионалният шеф Иво Атанасов организира телефонен диалог с Георги Антов – началник на действен център Видин към ЕРМ Запад, който показа информация, че към 18,00 часа без ток са единични клиенти в град Кула, с. Цар Петрово, с. Бойница, с. Раброво, с. Раковица, с. Подгоре, с. Макреш. В тези обитаеми места работата по премахване на повредите ще продължи и на следващия ден.

По информация на Антов, в с. Ботево, с. Цар Симеоново и в с. Арчар се чака възобновяване на ел. зареждането до час-два, като в Арчар една улица, където има три паднали стълба, ел. зареждането ще бъде възобновено на следващия ден. За 24 юли остава и работата по ел. зареждането в с. Бориловец и с. Периловец, които все още са и без вода.

Антов рапортува, че всички екипи на сдружението не престават да работят. Отстранени са огромен брой повреди, които са се натрупали и от миналата стихия в региона.

В края на работната среща Иво Атанасов заключи, че способените институции навременно реагират на сигналите и предпочитано отстраняват повредите.

Областният шеф осведоми присъстващите, че от страна на кмета на община Димово е оповестено отчасти бедствено състояние на територията на село Арчар в резултат на усложнената метеорологична конюнктура на територията на община, изразяваща се в мощен ураганен вятър и проливни превалявания от дъжд.

В телефонна връзка с кмета на община Кула, стана ясно, че към сегашния миг общинския щаб за отбрана при бедствия не е взел решение за оповестяване на бедствено състояние.

В умозаключение регионалният шеф благодари на териториалните звена и ведомства за огромния размер свършена работа и изрази убеденост, че в границите на утрешния ден аварийно-възстановителните действия ще бъдат финализирани, при съществуване на удобни метеорологични условия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР