Днес ние скърбим поради загубата на наш стар обичен приятел

...
Днес ние скърбим поради загубата на наш стар обичен приятел
Коментари Харесай

Смъртта на Здравия разум

Днес ние скърбим заради загубата на наш остарял обичен другар – Здравия Разум. Той беше с нас дълги години. Никой не знае сигурно на каква възраст беше, защото свидетелството му за раждане се е изгубило от дълго време измежду канцеларските бумаги на бюрокрацията.

Ще го запомним с това, че ни беше завещал такива скъпи уроци като да вземем за пример: „ рационално е да се прибереш, когато завали ”, „ ранните птички първи хващат червея ” (бълг. вид: „ кой превари, той завари ”), „ животът не постоянно e обективен ” или „ може би аз съм отговорен. ”

Здравият Разум живееше съгласно строги финансови правила (не харчи повече, в сравнение с можеш да спечелиш) и изпитани наставнически тактики (възрастните, а не децата дефинират правилата).

Въвеждането на доброжелателни, само че смазващи го правни регулации способстваха за ускореното утежняване на здравето му.

Сведения за заблуждение под съд (подведен под правосъдна отговорност, с обвинение) на 6-годишно момче, упрекнато в полов тормоз поради това, че е целунало съученичка; за юноши, които са изключени от учебно заведение заради това, че са употребявали почистваща вода за уста след ядене; за уволнението на преподавател заради това, че е смъмрил неизпълнителен възпитаник, още повече утежниха здравословното му положение.

Здравият Разум изгуби почва, когато родителите се втурнаха да винят учителите за зле свършена работа – липса на надзор над неконтролируемите им рожби.

Той още повече отпадна, когато учебните заведения започнаха да изискват единодушието на родителите при даването на панадол или при слагане на крем за слънце или пластир на децата, само че нямаха право да осведомят родителите, в случай че ученичка забременее и пожелае да направи аборт.

Здравият Разум изгуби воля за живот, когато десетте Божии заповеди станаха контрабанда, църквите - бизнес организации, а нарушителите започнаха да се радват на по-добро отношение в сравнение с техните жертви.

Здравият Разум претърпя проваляне, когато хората към този момент не можеха да се защитят сами против крадеца в личния си дом, а крадецът получи правото да ги дава под съд за нападение против личността.

Здравият Разум дефинитивно се отхвърли от волята си за живот, откакто една дама не се сети, че димящото кафе би трябвало да е и горещо, та откакто го разля в скута си, незабавно изиска и получи голямо обезщетение.

Здравият Разум последва в отвъдното своите родители Истината и Доверието, брачната половинка си Благоразумието, щерка си Отговорността и сина си Разсъдъка. Здравият Разум беше надживян от тримата си доведени братя: Зная Своите Права, Някой Друг Е Виновен и Аз Съм Потърпевш.

Малцина пристигнаха на погребението му, защото малко на брой схванаха, че си е отишъл.

Автор: Лори Боргман

Превод от британски: Вера Давидова-Поут

* Лори Боргман е американска журналистка, която написа публикации и есета, засягащи разнообразни страни от живота на обществото и неговите проблеми. Предпочитан представител е на публични прояви, в това число и на такива, свързани с дамите, пандизчиите и прочие Живее в Индианаполис, Съединени американски щати.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР