Днес Нидерландия стана 21-ата държава членка, която ще вземе участие

...
Днес Нидерландия стана 21-ата държава членка, която ще вземе участие
Коментари Харесай

Нидерландия се присъединява към общите усилия за предпазването бюджета на ЕС от измами

Днес Нидерландия стана 21-ата страна членка, която ще вземе присъединяване в Европейската прокуратура. Новата работа ще играе основна роля в битката с закононарушенията против бюджета на Европейския съюз като финансови измами, корупция, пране на пари или съществени трансгранични измами с Данък добавена стойност за суми над 10 милиона евро, оповестиха от пресцентъра на Председателството на Европейска комисия в България.

Европейската прокуратура ще стартира да работи във всички страни участнички в края на 2020г. Останалите страни членки на Съюза, които към момента не са решили да се причислят към Европейската прокуратура, могат да го създадат когато и да е след приемането на регламента, в случай че пожелаят. На 14 юни 2018 година Малта също уведоми за желанието си да взе участие в засиленото съдействие. Европейската комисия преглежда тази нотификация според процедурата, планувана в Чл. 331 от Договора за действието на Европейския съюз и ще одобри скоро решение.

Към момента към Европейската прокуратура са се включили Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Словения.

Също по този начин Комисията предложи на Съвета на Европейския съюз лист от претенденти за членове на предложи решение за осъществяване на Съвета за назначение на членовете на комитета за асортимент в Европейската прокуратура. Той ще се състои от 12 представители и се чака да стартира работа през октомври 2018г. Всички те би трябвало да са работили като някогашни членове на Съда и Сметната палата, някогашни национални членове на Евроюст, членове на националните висши съдилища или като високопоставени прокурори и юристи. Основната задача на комитета за асортимент ще бъде да изготви лист на подбраните претенденти за позицията на европейски основен прокурор и да оцени квалификациите на претендентите за европейски прокурори преди назначението им от Съвета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР