Днес НАСА оповести, че автоматичната междупланетна станция “Доун е замлъкнала

...
Днес НАСА оповести, че автоматичната междупланетна станция “Доун е замлъкнала
Коментари Харесай

Роботизираната сонда на НАСА Доун приключи работа след успешна мисия около Церера

Днес НАСА оповести, че автоматизираната междупланетна станция “Доун ” е замлъкнала вечно, откакто е изразходила своите ресурси от хидразин – горивото, нужно за нейната ориентировка. Наземните екипи не са съумели да се свържат с “Доун ” през вчерашния ден, на 31-ви октомври, както и през днешния ден, на 1-ви ноември. 

Напомням на читателите, че “Доун ” бе изстреляна преди 11 години. През това време тя съумя да посети Веста и Церера – двата най-големи обекта в астероидния пояс. Понастоящем роботизираната станция се намира в постоянна орбита към Церера, където ще остане в продължение на десетилетия.

И по този начин, феновете на метеоритите губят една значима задача през днешния ден, само че дано не униват: новата роботизирана експедиция “Озирис-Рекс ” към този момент наближава метеорита Бену, а там какъв брой доста вълнуващи мигове предстоят! 

На 22-ри юни “Доун ” снима тази трагична фотография на Цералия факула, един от белите райони на планетата-джудже Церера. Photo credits: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР