Днес на влизане във ВСС Иван Гешев провидя опасност да

...
Днес на влизане във ВСС Иван Гешев провидя опасност да
Коментари Харесай

Гешев провидя опасност някой да не овладее прокуратурата, за да я използва като бухалка

Днес на влизане във Висш съдебен съвет Иван Гешев провидя заплаха да не се употребява прокуратурата като бухалка за нелегитимни цели.

Според него - като се изключи че в този момент е избухнала престъпността на равнища от 1990-те, задачата е да се завладее самостоятелната прокуратура.

Той още веднъж повтори обичаните си " шлагери " - че преди са стигнали до една телефонна машинация дневно, а в този момент единствено по Великден в Кюстендил имало 8 (не излиза наяве това какво общо има с основния прокурор и с потребността от битие на спецпрокуратура - откакто софтуерът на " Виваком " ограничи де факто измамите, б.р.).

Освен заплахата от преодоляване на прокуратурата, в днешното си изявление Гешев уточни и кой може би ще е жертвата - че се готви " смяна на името на Висш правосъден съвет - на Висш правосъден съд ".

" Пробелмът не е българската правосъдна власт, а в българските политици, за жалост ", сподели той пов реме нап оследващото разискване пред Съвета.

Иначе така наречен спекулация " Жоси " и опитът на Надежда Йорданова да върне за разискване всички точки, които е внесла против Гешев, през днешния ден даде мотив да се предложи... отглагане.

На днешното съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет трябваше да се обсъдят доводите и на Йорданова, и на Янаки Стоилов от предишното лято. И двамата министри считат, че Гешев е направил служебни нарушавания и е уронил престижа на правосъдната власт - което е мотив съгласно конституцията да бъде свален предсромчно.

Висш съдебен съвет обаче написа правила, съгласно които може да се разискват единствено обстоятелства към основния прокурор след встъпването му на поста - от 18 декември 2019 година

Така някои от доводитге на Йорданова бяха орязани отчасти, а така наречен " спекулация Жоси ", при която бащата на Гешев е станал съучастник във компанията, бе пратена право в коша - Висш съдебен съвет гласоподава тя да не се разисква нито преди мандата, нито след началото му.

Именно тези решения на Съвета Йорданова апелира пред Върховен административен съд.

Днес при започване на съвещанието думата взе Боян Магдалинчев - представляващ Висш съдебен съвет и един от хората, чиито думи съвсем постоянно задават по какъв начин ще реагира болшинството.

" Ако продължим да преглеждаме (въпроса с Гешев) в сегашния миг, имаме неизясненост какво ще се случи в един следващ миг в останалата част от предложенията ", съобщи той.

Факт е, че по делото на Йорданова има отчасти решение на Върховен административен съд - на тричленен състав, само че министърката към този момент е декларирала, че ще го жали пред петчленка.

" Правилно, обосновано и законосъобразно е Пленумът на Висш съдебен съвет да отсрочи - не да спрем! - а да се отсрочи. И да се прегледа в един по-късен миг, когато влезе в действие определението на Върховен административен съд ", акцентира през днешния ден Магдалинчев.

И " успокои публиката " - че тези производства се развиват бързо - " мисля, че няма да ни отнеме кой знае какъв брой време ", сподели Магдалинчев, който е някогашен зам.председател на Върховен административен съд и повторно в кариерата си е член на Висшия правосъден съвет.

" Явно има смяна във вижданията ", иронично означи Надежда Йорданова.

Тя подсети, че още преди - когато насрочваха днешното съвещание, на Пленума бе известно, че по това време още ще има висящо дело пред Върховен административен съд.

Гешев сподели:

" Няма смяна в моите визии. Искам да се прегледат освен настояванията на Йорданова, само че и на Стоилов. Нямам самообладание да се разбере, че това са очевидно несъстоятелни учредения посочени – да не кажа смешни.

Магдалинчев удостовери че „ този миг ще пристигна и би трябвало да пристигна “. И разясни, че би трябвало да отсрочат дебатите за един къс интервал от време - „ дали седмица, дали десетинадни “.

Гешев обаче парадоксално упрекна точно Йорданова, че се пробва да забави случая с дебатите във Висш съдебен съвет.
Сигнал против двама министри
Превозвачи са подали сигнал против министър Николай Събев и вицепремиера Калина Константинова, стана ясно от думите на Гешев през днешния ден. Двамата членове на кабинета ги били натискали непозволено (между другото, същата бе формулировката при започването на инспекция в прокуратурата против Асен Василев, б.р.).

Според медии, има такова " следствие " против Събев и Константинова, на което Гешев ги поправи - че е единствено инспекция. И че той не знае, само че наблюдаващият прокурор ще я празненство евентуално по компетеност на Специализираната прокуратура (която политическото болшинство пробва да закрие, б.р.). Последното обаче изрично значи, че инспекцията е против министри.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР