Днес на вашето внимание ви предлагаме да се запознаем с

...
Днес на вашето внимание ви предлагаме да се запознаем с
Коментари Харесай

Нейно величество краставицата – лечебната й сила и свойства

Днес на вашето внимание ви предлагаме да се срещнем с един доста употребен артикул, обичан на съвсем всяки българин, само че за който знаем прекомерно малко или най-много, че има високо наличие на вода – нейно величество краставицата. Много постоянно тя се дефинира като зарзават, само че в действителност е плод.  Съдържа огромен набор от потребни хранителни субстанции, както и някои растителни съединения и антиоксиданти, които подкрепят лекуването или предотвратяват развиването на избрани положения. Идеален асистент за хидратация на тялото ни и за справяне с непотребните килограми.

Цял боеприпас от хранителни субстанции

Краставиците са с ниско наличие на калории, само че съдържат доста значими витамини и минерали: една необработена сурова краставица (около 300 грама) съдържа: 45 калории, 0 грама мазнини, 11 грама въглехидрати, 2 грама протеини, 2 грама фибри, 14% Витамин С, 62% Витамин К, 10% Магнезий, 13% Калий и 12% Манган. Освен това краставиците съдържат към 96% вода. За да се усили оптимално приема на питателните субстанции, съдържащи се в краставиците, те не би трябвало да се белят.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са молекули, които блокират окисляването и химическата реакция, която образува мощно реактивни атоми с несдвоени електрони, които са известни още като свободни радикали. Натрупването на тези нездравословни радикали може да докара до някои хронични болести. Всъщност, оксидативния стрес, породен от свободните радикали, е с вързан с раковите болести, сърдечни, белодробни, автоимунни заболявания.

Плодовете и зеленчуците, в това число краставиците, са изключително богати на потребни антиоскиданти, които понижат риска от тези положения. Едно изследване, извършено с 30 възрастни пациента, на които е давана краставица на прахуляк, целяло да мери антиоксидантната мощ на краставицата. В края на 30-дневните наблюдения, краставицата на прахуляк провокирала доста нарастване на няколко маркера на антиоксидантната интензивност и усъвършенстван антиоксидантен статус. А при друго проучване, станало ясно, че краставиците съдържат флавоноиди и танини – групи съединения, които са ефикасни при блокирането на нездравословни свободни радикали.

Стимулират хидратацията на организма

Знаете, че водата е от изключително значение за тялото ви и играе доста значима функции. Тя взе участие в процеси по контролиране на температурата и преправянето на отпадъчни артикули и хранителни субстанции. Всъщност вярната хидратация може да засегне всичко, от физическото положение на тялото, до метаболизма. Освен посредством пряк банкет на питейна вода, можете да посрещнете до 40% от нуждата на организма от вода посредством банкет от храната. Плодовете и зеленчуците в частност са съвършен източник на вода. В изследване, обхванало 442 деца, се прави оценка положението им на хидратация и се събират диетични данни. Учените откриват, че нарасналият банкет на плодове и зеленчуци е директно обвързван с усъвършенстване на положението на хидратация. Тъй като краставиците са с 96% наличие на вода, са изключително ефикасни за набиране на нужното на ден количество течности, изискуемо от организма, с цел да работи пълноценно.

Враг номер едно на непотребните килограми

Краставиците могат да ви оказват помощ да се отървете от непотребните килограми по няколко разнообразни метода. На първо място те са доста небогати на калории. 104 грама краставици съдържат единствено 16 калории, до момента в който една цяла краставица, към 300 грама, съдържа единствено 45 калории. Това значи, че можете да консумирате доста краставици, без да се притеснявате, че това може да докара до увеличение на килограмите. Дори в противен случай! Краставиците могат да прибавят усет и да освежат всяка салата, сандвичи и друго ядене. Комбинирано проучване, на база на 13 други извършени изследвания, обхващащи към 3628 души, установи, че приемането на храни с високо наличие на вода и ниско наличие на калории е обвързвано със доста понижаване на телесното тегло.

Понижава равнищата на кръвната захар

Няколко теста, извършени върху животни, демонстрират, че потреблението на краставици може да помогне за понижаване на равнищата на кръвната захар и да предотврати някои затруднения от диабета. Изследване при животни преглежда резултата на другите растения върху кръвната захар. Според него, краставиците демонстрират резултат към дейно понижаване и надзор на равнищата на кръвната захар. Друго изследване, извършено с животни, провокира диабет при мишки и по-късно на към този момент болните се дава дестилат от краставица. Резултатите са позитивни и водят до отшумяване на болестта и по-ниски равнища на захарта. В допълнение, краставиците са ефикасни при понижаване на оксидативния стрес, а от там предотвратяват обвързваните с диабета разнообразни затруднения. Все отново, изследванията са към момента на база животни, като са необподими още проучвания, с цел да се види цялостното им въздействие върху индивида.

Подпомагат храносмилането

Хапването на краставици може да помогне за поддържането на постоянната перисталтика на червата. Дехидратацията е главен рисков фактор, който предизвиква запек, защото може да промени водния баланс в организма и да затрудни прекосяването на изпражненията. Краставиците са с високо наличие на вода и подтикват хидратацята. Поддържането на хидратацията от своя страна усъвършенства консистенцията на изпражненията, предотвратява запека и поддържа редовността на изхожданията. Освен това, краставиците са богати на фибри, което подкрепя регулирането на перисталтиката на червата. По-специално, пектинът, типът разтворими фибри, които оказват помощ за увеличението на честотата на придвижването на червата.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР