Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето

...
Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето
Коментари Харесай

3 март е червената линия на търпението: От Шипка Радев се зарече да брани националния празник


" Днес споделяме стига. 3 март е алената линия на нашето самообладание. " Това сподели президентът Румен Радев по време на тържествената гала във връзка 146-ата годишнина от Шипченската епопея, която се състоя в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола, оповестява БГНЕС. 

 

" Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук на върха, милионите жители на Републиката, сме българи и европейци по рождение, история и просвета. Онези, които в никакъв случай не идват на Шипка, имат вяра, че да си европеец значи да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна илюзия е, че да си европеец значи да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието ", сподели президентът.

 

" Няма да допуснем тези, които постоянно липсват на върха да ни натрапят епопея на зачеркнатите, да манипулират историческата памет, да протягат ръка на български светини и да се чудят по какъв начин да изхвърлят Вазов от учебниците. Европейска България има бъдеще единствено когато сложим завършек на политическото безсрамие, което сее ерес и паразитира върху разделянето. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийство ни би трябвало, а единство към държавността ", съобщи Радев.

 

" Днес споделяме " НЕ " на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и свадите, посредством които се прокарва план за отвличане на Конституцията. Той планува България да се ръководи от политици, за които българското поданство е детайлност, а политиката е конкурс по угодливост. Казваме " НЕ " на опитите за разграждане на държавността с завладяването на институциите за користни политически и стопански цели. Днес слагаме завършек на противоположното преброяване на разпада и заявяваме, че България ще пребъде ", сподели още президентът.

 

В подножието на връх Свети Никола президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което беше отслужена заупокойна молитва. Радев сервира венец пред Паметника на свободата в символ на респект към паметта на починалите за Освобождението на България.

 

Събитията, отдадени на годишнината от Шипченската епопея, не престават до 25 август. Националното честване се провежда от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “, община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „ Априлов – Палаузов “ – Габрово, Художествена изложба „ Христо Цокев “, Държавен списък – Габрово.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР