Днес извънредния и пълномощен посланик на Унгария г-жа Текла Харангозо

...
Днес извънредния и пълномощен посланик на Унгария г-жа Текла Харангозо
Коментари Харесай

Унгарски инвеститори проучват възможностите за бизнес в Индустриалния парк в Шумен

Днес изключителния и пълномощен дипломат на Унгария госпожа Текла Харангозо посети Шумен, оповестиха от общинската пресслужба. Дългогодишна е традицията представители на дипломатическата задача у нас да посещават града в навечерието на националния празник на Унгария - 15 март.

Посланик Текла Харангозо беседва с кмета на града Любомир Христов, като двамата са коментирали стопански и обществени тематики, ограниченията, които се вземат за решение на демографските проблеми в двете страни, както и основаването на по-добри условия за реализация на младежите в България и Унгария. Сред обсъжданите тематики са били и взаимни културни планове във връзка 19 октомври - Деня на българо-унгарското другарство.

"Унгарските вложители имат интерес към България. Нашият сътрудник, който се занимава с стопански въпроси, непрекъснато изпраща в Унгария информация за опциите за вложения тук, в Шумен. Надяваме се скоро да има и съответни резултати ", отбелязала е дипломат Харангозо на брифинг в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров ". В навечерието на националния празник на Унгария бе открита и галерия, която споделя за унгарската гражданска война и битката за самостоятелност на унгарския народ.

По-рано са поднесени венци пред паметника на Лайош Кошут в центъра на града, а госпожа Текла Харангозо е изразила признателност за това, че Шумен пази загатна за унгарските революционери. Някога Кошут и неговите сподвижници са получили топъл банкет тук. И през днешния ден в Шумен си спомнят за тях и почитат паметта им. Това пък способства доста за подсилване на връзките сред двата народа. Текла Харангозо е положила венци и на мемориалните плочи на входа на къщата-музей "Лайош Кошут ".

През предходната година Община Шумен получи следващото самопризнание за напъните на локалната власт да сътвори по-добри условия за развиване на бизнеса. Отличието бе връчено по време на годишните награди Ваlkаn Вuѕіnеѕѕ Аwаrdѕ 2019. Πpизoвoтo мяcтo e в ĸaтeгopиятa "Гoлямa oбщинa c пpинoc ĸъм paзвитиeтo нa бизнeca в peгиoнa ".

В продължение на три години общинстите управляващи поставят старания за икономическото развиване на града и за основаване на по-сигурна среда за бизнеса. Шумен става все по-привлекателен за вложителите. Само през предходната година са били подписани 10 предварителни и дефинитивни контракти за закупуване на нови терени в Индустриалния парк. Към момента там има към този момент 17 компании. "Амбицията ни е да изградим индустриално-търговски и логистичен център край града, като в този план общината е сътрудник на частно сдружение. Ползите обаче са за цялото общество - имаме подготвеност да посрещаме нови вложители и да се оправим с безработицата ", отбелязва заместник-кметът Росица Антонова.

Това е второ отличие за Община Шумен в тази област. В началото на предходната година кметът Любомир Христов получи премията за община с най-вече вложения през 2017 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР