Днес изтича срокът, който служителите от „Оперативни проверки” на НАП

...
Днес изтича срокът, който служителите от „Оперативни проверки” на НАП
Коментари Харесай

Днес изтича ултиматумът на служителите от НАП

Днес изтича срокът, който чиновниците от „ Оперативни проверки” на Национална агенция за приходите сложиха като ултиматум на управлението, с цел да стартират договаряния по структурни промени в организацията.

В края на предходната седмица стана ясно, че изпълнителният шеф е решил да закрие отдела. Така от 1 май без работа остават към 300 души.

Закриването на дирекцията идва, откакто чиновници от нея бяха задържани за искане на подкупи. Данъчните излязоха на митинг с гледище да не бъдат превръщани в изкупителни жертви.

Междувременно от Национална агенция за приходите оповестиха конкурс за 217 инспектори. За тях може да аплайват и уволнените.

Странните "реформи " в Национална агенция за приходите не престават. Само преди дни стана ясно, че управлението на приходната организация е взело решение от 1 май да ликвидира цяло основно звено - "Оперативни инспекции ", в което работят близо 300 данъчни инспектори. В четвъртък пък бе разгласен конкурс за назначение на 217 чиновници в друга извънредно значима конструкция на Национална агенция за приходите - "Фискален надзор ". Забележителното е, че изискванията за кандидатстване са много занижени - професионален опит не се изисква, а искащите би трябвало да имат единствено бакалавърска степен, като се показва, че компетентност "Икономика " е за предпочитане. Така на процедура излиза, че приходната организация залага на дилетанти при попълване на звено, което ще би трябвало да играе все по-важна роля в битката против данъчните нарушавания и подобряването на събираемостта на приходите.

Двете служби - "Оперативен надзор ", която от 1 май ще бъде закрита, и "Фискален надзор ", в действителност са "тежката артилерия на Национална агенция за приходите - там работят инспекторите, които вършат инспекции на място по офиси, магазини, хранилища, гранични пунктове и така нататък Ръководството на приходната организация изясни решението си да ликвидира "Оперативен надзор " като антикорупционна мярка. Тя пристигна две седмици след акция на профилираната прокуратура, при която бяха задържани 20 данъчни инспектори от въпросното звено по съмнение за присъединяване в проведена незаконна група и изнудване на търговци. От Национална агенция за приходите обаче обясниха, че повече от година са се обмисляли промени в работата на "Оперативни инспекции " поради "високия корупционен риск ", отбелязва в. „ Сега “.

Заплашените от съкращенията данъчни инспектори излязоха на митинг против решението. В свое писмо до премиера, омбудсмана и министъра на финансите те показват, че и в други служби на Национална агенция за приходите - "Фискален надзор ", "Събиране ", "Ревизии ", има корупционни кавги, само че тях не ги унищожават. В писмото се напомня и потресаващото ликвидиране на шефа на "Фискален надзор " като в мафиотски сюжет. Но тогава министър председателят Борисов сподели: "Когато стрелят по данъчен, стрелят по самата страна ".

Ръководството на Национална агенция за приходите и министърът на финансите обясниха пред публиката, че не става дума за всеобщи съкращения, а за преструктуриране, и посъветваха пострадалите от промяната да аплайват отначало за работа в организацията - за идното разширение на звеното за фискален надзор.

С новите 217 чиновници, които ще бъдат назначени, общият брой на работещите във "Фискален надзор " ще доближи 670 души, прецизираха за в. "Сега " от приходната организация. Звеното съществува от 2014 година То бе основано да управлява стоките с висок фискален риск, при които най-често се ползват схеми за източване на Данък добавена стойност и други данъчни измами. Кадрите на това звено неслучайно са с по-големи пълномощия от елементарните данъчни инспектори. Те работят в мобилни екипи, наблюдават вноса и износа, имат право да стопират и ревизират камиони, товари и документи по границата и по пътищата, да пломбират транспортни средства и да наблюдават придвижването им из цялата страна - от влизането им през граничния пункт до крайния адресат. В листата с рисковите артикули попадат плодове, зеленчуци, хранителни артикули, а неотдавна - и горива. След закриването на "Оперативни инспекции " инспектори от "Фискален надзор " ще би трябвало да поемат и инспекциите по комерсиалните обекти в страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР