Днес израелски протестиращи са блокирали главната магистрала от Тел Авив

...
Днес израелски протестиращи са блокирали главната магистрала от Тел Авив
Коментари Харесай

Протестиращи в Израел блокират магистрала. Правителството настоява за съдебна реформа

Днес израелски протестиращи са блокирали основната автомагистрала от Тел Авив до Йерусалим, до момента в който законодателите са се готвели да продължат с разискването на оспорваната промяна на правосъдната система , която съгласно съперниците съставлява опасност за демокрацията.

„ Израел не е тирания, Израел не е Унгария “, призоваваха протестиращите, развявайки синьо-бели израелски флагове.

Очаква се демонстрациите бързо да наберат мощ в цялата страна . Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир съобщи, че няма да разреши „ протести “ или „ анархисти “ да блокират пътища.

Оспорваната промяна беше препоръчана от националистическо-религиозното съдружно държавно управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху през януари. Тя включва даване на решаваща роля на държавното управление при избора на съдии и ограничение на пълномощията на Върховния съд да анулира законодателство или да се произнася против изпълнителната власт. Критиците настояват, че това доста ще отслаби независимостта на правосъдната власт , като се има поради, че Израел няма конституция и има единствено една камара на Народното събрание, която се управлява от обединението.

Днес в Народното събрание Комисията по конституция, правораздаване и право на Кнесета трябваше да даде в началото утвърждение на редица оферти в проекта. Предупреждавайки, че страната е на ръба на „ парламентарен и обществен колапс “ , президентът Исаак Херцог , чиято роля е значително церемониална , се опита да формулира компромис по измененията . Планът към момента не е вписан в закона , само че той към този момент провокира ужас и безпокойството измежду някои западни съдружници, които споделиха, че са загрижени за „ демократичното здраве “ на страната, в случай че държавното управление реализира смяната.

Нетаняху , който е обвиняем по обвинявания в корупция, които отхвърля, твърди, че измененията ще възстановят салдото сред клоновете на властта и ще подтикват бизнеса . Икономисти и правни специалисти обаче считат, че това ще изолира Израел в международен проект и ще засегне отрицателно стопанската система му.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР