Днес е вторият ден от фестивала за културно наследство Враца

...
Днес е вторият ден от фестивала за културно наследство Враца
Коментари Харесай

Светла Буюклийска за фестивала „Враца отворена врата“: Враца има нужда да възроди своята памет, за нас самите

Днес е вторият ден от фестивала за културно завещание „ Враца отворена врата “. Организаторът на Сдружението „ Врачанските къщи “ Светла Буюклийска, чиято концепция към този момент има втора реализация показа, че фестивалът е извършил задачата си.



„ Архитектурните работилници за най-малките посетители и изложбата за арх. П.Дограмаджиев за техните родители демонстрираха, че градът има потребност от диалог за културното завещание от предишния век.

Фестивалът за първи път сподели архивни снимки от пожара през 1923 година, когато 1/3 от градските къщи са били изпепелени, евентуално при тенденциозен пожар. По информация на очевидци, Ангел Грамчев, изтъкнат функционер на комунистическата партия тогава, е изпратил фамилията си в този ден във врачанските лозя, с цел да избегнат пожара. В този ден в пламъците на своята коларница изгубва живота си Мито Орозов – забележителния врачанин, чиято фабрика за карети е известна из цяла Европа, даже в Америка.



Чуйте в прикачения звуков файл –

Вчера вечерта дъждът попречи да се насладим на концерта с ритмите на Боса нова от група „

И в двата фестивални дни най-възторжени фенове бяха малчуганите, които сътвориха макети на здания. В програмата беше планувана и галерия „ Враца ми е Монмартър “ – създателите пресъздадоха забележителните здания от 19 и 20 век.



Светла Буюклиева описа за самодейността, която събира подписи за слагането на първия монумент на Хр.Ботев в центъра на града, защото в този момент забележителната творба на Густав Еберлайне оставена на предпазване в музея във Враца, а каменния фундамент се намира в землището на с. Косталево, очаквайки нова скулптура на Войводата Ботев.

Фестивалът реализира задачата си, добави Буюклийска, като благодари на спонсорите и изрази подготвеност идващия фест за културното завещание да завоюва нови родолюбци измежду популацията на Враца.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР