Днес е Велики петък, или Разпети петък – най-тъжният, най-тежкият

...
Днес е Велики петък, или Разпети петък – най-тъжният, най-тежкият
Коментари Харесай

Разпети петък - най-тъжният ден в годината

Днес е Велики петък, или Разпети петък – най-тъжният, най-тежкият ден за Божия наследник – Исус Христос.

В този ден Исус претърпял безчет поругания, страдания и неимоверни премеждия. Това е денят, в който са разпънали на кръст почтения Христос – “изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество ”. На Велики петък Исус е заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която слагат стража и голям камък на входа.

На този ден в храмовете се прави неговото опело. Изнася се Христовата плащеница, отдадена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига “гробът ” Христов, декориран с цветя, а на престола се слага плащеницата. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христови. По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му измежду бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я поставя в “гроба ” – в центъра на храма.

Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара – минути преди пасхалното шествие на кръста. В този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим – църквата повелява тогава да не се яде и да не се пие нищо – даже вода.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР