Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица.

...
Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица.
Коментари Харесай

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица

Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица е възпоменание за Тайната вечеря.

На Велики четвъртък Господ Исус Христос направил пасха в дома на един гражданин на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и споделил: ''не пристигнах да послужвам, а да послужа''. После Спасителят открил св. свещенодействие Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли. По великата си благосклонност Господ и на нас дава опция да одобряваме Неговото същинско тяло и кръв по време на св. Литургия, та като одобрявам Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим посредством чистотата на сърцето си.

След като завещал новата заповед за обич към всички, Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В неразбиране учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал така добродушно, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, тъй като той бил ковчежник.

След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина , дето се молил до идването на предателя.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат по този начин наречените Дванадесет евангелия т.е. дванадесетте фрагмента от Евангелието, които описват за Христовите премеждия.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника. Първото яйце би трябвало да бъде алено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията. Това яйце се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което до момента е стояло в къщата, с цел да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника . Козунакът е сладостен ритуален самун, който символизира тялото на Исус Христос, по този начин, както боядисаните в алено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се поставя също алено яйце.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР