Днес е Томина неделя - последният ден от Светлата седмица

...
Днес е Томина неделя - последният ден от Светлата седмица
Коментари Харесай

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - последният ден от Светлата седмица след Възкресение Христово. Почита се паметта на един от дванадесетте Христови възпитаници - Свети деятел Тома.

Апостол Тома е именуван погрешни, тъй като когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен той не повярвал на чудото на Възкресението и изискал доказателство - да пипне раните на Исус от приковаването на кръста.

В неделята след гибелта си Христос отишъл при апостола и му споделил: " Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я постави на ребрата ми. И не бъди безверен, а набожен. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали. " Тома се засрамил от неверието си и коленичил пред Спасителя и помолил за амнистия. Тома е знак на човешката уязвимост, само че и един от най-ревностните разпространители на християнството, сторил доста чудеса и покръстил доста християни.

В националния календар Томина неделя е обречена на мъртъвците. В събота се боядисват яйца още веднъж и се носят на гробища, дружно с козунак.

Имен ден на Томина неделя честват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР