Днес е Илинден. Българската Православна църква се придържа към Юлианския

...
Днес е Илинден. Българската Православна църква се придържа към Юлианския
Коментари Харесай

Морето днес се „обръща“, внимавайте на плажа!

Днес е Илинден. Българската Православна черква се придържа към Юлианския календар, по тази причина отбелязва празника по остарял жанр на 20 юли. По нов жанр, т.е. по Грегорианския календар, признат в България през 2016 година, Илинден се пада на 2 август.

Народните поверия настояват, че от през днешния ден морето се обръща. Появяват се огромни безредици и морската вода стартира да се охлажда. Пак в националната памет денят е белязан от това, че морето взема жертви.

Още преди началото морските спасители предизвестиха, че мъртвото неспокойствие, или както го назовават на диалект „ мъртвакът “, е непредвидим. Преди години се е появявал най-вече при започване на август, само че в последно време зачестява непредвидената му поява съвсем през целия летен сезон.

Опасното течение директно зависи от смяната във времето. Появата му се дължи на дъждове, огромни горещини, ветрове от пустинята. И тази година, както и година по-рано, рисковото събитие се появи още през юни и юли.

Сутрин работният ден на спасителите стартира със наложителна инспекция в морето за подводни ями и течения. Съветът им към плажуващите е да се избират места за плажуване към постовете им. Задължително да се преценяват със сигнализацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР