Днес е голям ден за космонавтиката на Индия, след като

...
Днес е голям ден за космонавтиката на Индия, след като
Коментари Харесай

УСПЕХ: Индийската мисия Чандраян 2 пристигна в орбита около Луната!

Днес е огромен ден за космонавтиката на Индия, откакто автоматизираната лунна станция “Чандраян 2 ” влезе в окололунна орбита. За повторно издигнат от индийците галактически уред стана неестествен сателит на Луната! 

Индийската галактическа организация ISRO оповести, че решаващото запалване на мотора на “Чандраян 2 ” е било извършено рано тази заран в 06:36 ч. българско време. Двигателят е работил в продължение на 29 минути, а след приключването на работата му окололунната орбита е с парамeтри 114 на 18 072 километра.

Тази първична орбита е прекомерно елиптична и през идващите дни (започвайки още от утре) ще бъдат извършени няколко маневри, с цел да може тя да стане 100-километрова кръгова, подобаваща за проучването на лунната повърхнина и за последващото освобождение на спускаемия уред “Викрам ”. Освобождаването е планувано за 2-ри септември, след което “Викрам ” със личния си мотор ще снижи орбитата си още повече, като периселеният ще бъде смъкнат единствено до 30 километра. Решаващият ден ще е 7-ми септември, когато спускаемият уред ще би трябвало да извърши меко кацане в региона на Южния полюс на Луната. 

Ако всичко мине наред, Индия ще се трансформира в четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, постигнала сполучливо меко прилуняване. 

За повече информация: ISRO

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР