Днес е финалът на Световното първенство по футбол в Катар,

...
Днес е финалът на Световното първенство по футбол в Катар,
Коментари Харесай

Време е за големия финал! Франция и Аржентина в битка за световната титла

Днес е финалът на Световното състезание по футбол в Катар, а на финала са тимовете на Франция и Аржентина. Битката за купата стартира от 17:00ч. на стадион Лусаил, а в българския ефир дуелът за купата ще бъде излъчен по четири малките екрани - Българска национална телевизия 1, Българска национална телевизия 3, Нова и Диема спорт. 
Прочетете още
Двата тима за първи път ще играят един против различен във край за международната купа. 

Любопитно е, че и Франция и Аржентина са с по две международни трофеи и спечелилият през днешния ден ще стане с три и ще се приближи до Германия и Италия, които са на второто място с по 4. Франция завоюва купите през 1998 и 2018г. и загуби финала през 2006г. Аржентина победи през 1978 и 1986 и е губила финалите през 1930, 1990 и 2014г. 

Световният първенец няма да е без загуба, тъй като Аржентина загуби от Саудитска Арабия в групите, а Франция също надна в групите от Тунис. 

Аржентина се оправи в елиминациите с Австралия, Нидерландия и Хърватия, с цел да стигне до финала, а Франция отстрани Полша, Англия и Мароко. 

Арената на борбата стадионът в Лусаил е най-големият на Мондиала в Катар с 80 000 фенове. Градът Лусаил беше изработен особено за Мондиала и сега е вторият по величина след столицата Доха. След края на Мондиала стадионът ще бъде понижен до 20 000 места. 

Голямата борба сред Лионел Меси и Килиан Мбапе ще бъде и на фаза голмайсторски приз. Двамата са водачи в класацията с по 5 гола, само че сега Меси е с една асистенция повече - 3 против 2 на Мбапе и в случай че се стигне до този индикатор Меси ще завоюва голмайсторския приз. 

До момента двата отбора са се срещали 12 пъти, а Аржентина е печелила 6 от срещите, три са успехите на Франция, толкоз са и равенствата. 

За четвърти път двата тима ще играят на Мондиал. За първи път това става през 1930г. и Аржентина печели с 1:0, а през 1978г. Аржентина също печели, а след това става и международен първенец. Последния мач сред двата тима беше на предишния Мондиал през 2018-а година, когато Франция победи в голямо представление на осминафиналите, което приключи при 4:3, а французите победи в края на шампионата със международната купа. 

Франция може да се трансформира в едвам третият тим, който пази международната си купа. До момента това са правили единствено Италия - 1934, 1938 и Бразилия 1958, 1962. 

Треньорът на Франция Дидие Дешан може да стане едвам вторият треньор, който печели две международни трофеи. Това е правил единствено Виторио Поцо от Италия - 1934 и 1938.

Лионел Меси ще се трансформира в играча с най-вече мачове на Световно състезание. Той ще бъде еднолично номер 1 в класацията, в случай че играе във финала. Меси ще мине досегашният водач Лотар Матеус, с който сега са с равни мачове по 25. 

Съдия във финала ще бъде полякът Шимон Марчиняк. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР