Днес е ден на траур в община Камено в памет

...
Днес е ден на траур в община Камено в памет
Коментари Харесай

От нашия пратеник: Картината в наводнените бургаски села е потресаваща

Днес е ден на печал в община Камено в памет на трите жертви от поройните дъждове в Бургаско. През целия ден продължи огледът на вредите в потърпевшите села. Те се правят оценка на над 4 млн лв.. За в началото справяне с следствията от пороите държавното управление отпусна 1 млн. лева на Бургас и Камено.

БЧК откри сметка за обезпечаване на най-необходимото в засегнатите общини. Със смс на номер 1466 можете да дарите 1 лев. Правителството отпуска 1 милион лв., само че те са за инфраструктура, за почистване на затлачените реки и наноси.

Все още търсят изчезналата жена в с. Черни връх.

С всяка измината минута вярата да се открие женат остава все по-малка, макар че през днешния ден се включи и тежка техника, която да се пребори с тоновете тиня и наноси, където се допуска, че е изчезнала дамата. Поискана е помощ от БЧК, от където са декларирали, че ще изпратят профилирани кучета за търсене на затрупани хора. Очаква се каквато и да е развръзка в най-скоро време.

В ранен следобяд се появи нова догадка за скъсана дига, само че тя би повлияла само в с. Черни връх, тъй като се оказва, че има такова оборудване до селището и задачата му е била да го пази от наводняване. Не се знае по какви аргументи това оборудване е поддало и е провокирало приливна вълна, което удостовери и кмета на община Камено. Иначе за цялата обстановка отговорни съгласно специалисти са тежките метереологични условия, тъй като бедстващите селища са в котловинни местности. Основно повода са дъждовете от над 200 л./кв. м.

При направения разбор въз основата на топографски карти и оглед на място експертите обявиха, каскадата от язовири нямат отношение към жертвите в засегнатото село Полски Извор.
Милуш Кумчев, шеф на Регионален отдел НЯСС Югоизточна България: Над което няма нито един язовир, в с.Черни Връх, над което няма нито един язовир и в с. Ливада също няма язовири и е надалеч от поречието на реката, по която е станало преливането.
Областният шеф Вълчо Чолаков също с карта в ръка твърди, че приливната вълна не е от язовирите.

Вълчо Чолаков-обл.управител: По-малкият язовир от дълго време не съществува като подобен, единствено е маркиран на картата, а по-големият язовир е с прекратена язовирна стена от 2014 година. Тоест той няма по какъв начин да събере вода в него, която по-късно да бъде изпусната. Изследвайки региона и местността няма различен язовир, който би могъл при разкъсване на стена да провокира такава високометрова вълна и да аргументи такова заличаване. Тодор Щерев, кмет на с. Черни Връх: Аз не бих споделил че те са повода да стане таз огромна покруса. Те са скъсани още през 2014-та, на предното наводняване. От тогава те не са възобновени.
Фермер от Черни Връх, който развива съвременно земеделие, също счита, че повода за потопа е големия дъжд, който е надалеч над посочените от метеослужбите данни.

Георги, фермер: При нас е сред 270-280 литра дъжда. Моите мерилки в 11 часа бяха на 100 литра, а най-големия дъжд падна към два часа. Желю Вардунски, кмет на Община Камено: Нека да се изкажат способените органи, дрон ще бъде вдигнат, ще се създадат фотоси, с цел да се види тъкмо дерето къде тъкмо е отишло. Според мен е отишло в Русокастренска река, което в допълнение е запълнило водния размер на реката и съгласно мен и съгласно други експерти тези дерета е нямало къде да оттичат.
Докато се обясняват същинските аргументи за потопа, към този момент стартира разчистването на потърпевшите къщи и уточняването на размера на разрушените пътища и мостове.

 Скъсана дига може да е повода за наводнението в село Черни връх Скъсана дига може да е повода за наводнението в село Черни връх
Днес е ден на печал в община Камено в памет на трите жертви от поройните дъждове в Буграско. Продължава издирването на дамата, която изчезна при навод...

Картината в селата Равнец, Черни връх и Полски извор беше покъртителна - тонове кал, залети улици, починали животни, бездомни кучета и напуснати домове. Въпреки всичко, регионалният шеф и министърът на районното развиване започнаха огледа на вредите.

Ден на печал в община Камено в памет на трите жертви на бедствието в Бургаско. Най-тежко остава ситуацията в селата Равнец, Черни връх, Полски извор и Ливада. Кал е затлачила улици и домове. Някои хора не могат да стигнат до къщите си, други избавят каквото е останало от имуществото им. Ужас - с тази думи разказват претърпяното, само че са признателни, че са оживели.
 След наводнението: Ден на печал в община Камено След наводнението: Ден на печал в община Камено
В бургаската община Камено през днешния ден е ден на печал в памет на жертвите от вчерашното наводняване. Трима души починаха при бедствието, една жена продължава...

Оцеляла. Измъкнала се от водния капан и оставила калта да затрупа дома ѝ - Таня от село Ливада претърпяла същински призрачен сън.
Таня: През вратата влиза и до тука се надига, цялостни се стаята. Аз до тука съм мокра и крещя „ нищо, че ще умра “... дадох си кураж. Имам отсреща иконичка на Света Богорозица. Викам: „ Господи, благи Господи, айде да ме съжалиш! “ Спря, спря да вали.
Село Равнец след потопа - тиня по улиците, кал в домовете, боязън в очите на хората - по този начин минало последното денонощие. Изоставили всичко и тръгнали да търсят избавление на изсъхнало и на високо.

На колата спахме с 4 деца.

С гумени ботуши и лопати всеки се опитваше да почисти оживялото от живота преди потопа.

Димитър Николов - кмет на Бургас: Сега ще влезе по-малка техника - дребни бобкати, които да могат да почистват входовете към дворовете на домовете, с цел да може да се влезе. Ще изчакаме малко да поизсъхне, с цел да можем да изринем, след това ще минем с пожарникарски маркучи.
Село Черни връх и последствията от пороя - смачкани коли, затънали в тинята и остатъци от къщи като след военни дейности. Калта е повече от метър, парчета от домове са отнесени в близкото дере. От тук в калта се губи и дирята на 68- годишна жена. Да се надява да да е жива и здрава - това остава на щерка ѝ.
Ще продължаме да я търсим, до момента в който не я намерим, няма да спрем.
350 лв. еднократна помощ - толкоз ще получат потърпевшите, само че с разрушените пътища и мостове сметката нараства доста.

Необитаеми са част от къщите в село Полски извор след, както го назовават, „ потопа “. Десетки животни се издавили.

Има към 70-80 кокошки, петли, две кози, едно куче.

Равносметката за всеки е друга - едни изгубиха дома си, други част от имуществото. Но най-тежката си остава загубата на три човешки живота.

Поминъкът на хората тук е в заплаха До преди 48 часа работата на хората тук беше земеделие, само че в този момент то не съществува, тъй като всичко е под тонове кал. Имаше няколко слънчеви парка, които са унещожени и една кариера, която също е залята.
Още по тематиката Водно злополучие в Бургаска област
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР