Днес е 9 май, денят, в който Европа чества Деня

...
Днес е 9 май, денят, в който Европа чества Деня
Коментари Харесай

Иво Божков по Дарик: Русофилите са провокатори, очаквайте конфликти

Днес е 9 май, денят, в който Европа празнува Деня на Европа, годишнина от историческата декларация на Шуман, а Русия - Деня на успеха над фашизма. Безспорно значима историческа дата, ден за размисъл, който обаче провокира дебати и напрежение, изключително след началото на съветската инвазия в Украйна.

Освенче честването на деня на успеха бе неразрешено в някои европейски страни, тази година и Кремъл се отхвърли от обичайния обилен боен церемониал в Москва, като съгласно някои анализатори това се дължи на отслабената и военна мощност - нещо, което би трябвало да се скрие от обществото. У нас обаче русофилски организации ще отбележат (или го вършат в момента) Безсмъртния полк, или починалите на фронта съветски бойци във ВСВ с шествие с съветски знамена и знамена на Съюз на съветските социалистически републики. Оказа се, че Следствен отдел към окръжна прокуратура не е разрешавала това шествие тази година, а Демократична България изиска анулацията му - нещо, което не може да се случи, защото сходни прояви са с осведомителен режим.

Темата разяснява общинският консултант от " Демократична България " и публицист Иво Божков, в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Да ни е честита победатанад фашизма и нацизма, тъй като този акт слага началото на мира в Европа, само че мирътзапочва там, където стопира диктатурата.Днес няма никакъв помен от споровете, които са раздирали континента през предишните вещкове ", съобщи Божков.

" Това, което виждаме през днешния ден в София,е част от завръщащата се заплаха от война. Ние поискахме възбраната за шествието " Безсмъртния полк " в България, защотопрез 2016-а година едно събитие, а именновъзпоменяването на жертвите на Русия по време на Втората международна война, което е безусловно законно,беше конфискувано от режима на Путин, захласнато и инструментализираноза кремълската агитация ", счита журналистът.

" Всички тези знаци с които се парадира на тези събития през днешния ден,се употребяват върху танкове, които влизат в непознати градове, убиват цивилни жители и превземат непозната територия - нещо което се извършваше от фашистите. За страдание, живеем в ера, в която безспорните обстоятелства могат да бъдат откричани ", сподели той.

" Защо би трябвало да бъде неразрешено това шествие? Може би заради същата причина, заради която е неразрешено в Русия – това е и детайл на сигурността, тъй като по време на война има заплаха за сигурността на жителите, тъй като това е провокация. Опасността е от провокации, които да доразвият тезите на едната или другата страна, надлежно страната през днешния ден, която се пробва да залепи етикета нацисти на една страна, която е нападната ", съобщи съветникът.

" Най-голямата мощ,но и уязвимост на демокрацията е опцията всеки да показва мнението си, до момента в който не настъпи алената линия на публичния консенсус. В България през днешния ден има нацисти. Те не показват намерено възгледите си, само че ще ги видитена Луковия марш да вземем за пример. Днес крайнодесни и крайнолеви ще влязат в спор и това ще сътвори заплаха за жителите. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР