Днес е 3 март - националният празник на страната, с

...
Днес е 3 март - националният празник на страната, с
Коментари Харесай

Честваме 140 години свободна България

Днес е 3 март - националният празник на страната, с който означаваме края на Руско-турската освободителна война и подписването на Санстефанския кротичък контракт от 1878 година

В цялата страна ще се проведат празнувания. 

По традиция на връх Шипка президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева ще вземат участие в отбелязването на Националния празник. В 10.00 часа те ще участват наътържествения молебен в Шипченския манастир „ Рождество Христово ”. Той ще бъде отслужен от Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Негово светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

В 11.00 часа на площадката под връх Шипка ще се състои панихида в памет на починалите воини.

От 11.00 часа пред паметника на Незнайния боец ще се състои гала по издигане на Националното знаме. В ритуала ще вземат присъединяване вицепремиерът Илияна Йотова, министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев и зам. кметът Тодор Чобанов.

В 18,30 часа ще стартира тържествената заря-проверка. Президентът ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. В 18.40 часа президентът ще произнесе слово.

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще могат да видят истинските флагове на Българското опълчение, измежду които е и Самарското знаме. В НИМ пък ще бъде открита галерия „ Знаци на свободата и героизма ”, отдадена на Руско-турската война.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР