Днес е 12 май и отново ще отбележим Международния ден

...
Днес е 12 май и отново ще отбележим Международния ден
Коментари Харесай

БАПЗГ навръх празника: Нужни са спешни мерки за спасяване на съсловието

Днес е 12 май и още веднъж ще отбележим Международния ден на сестринството. У нас на този ден с изключение на медицинските сестри честват и акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите. Всички те имат незаменима роля в дейностите на медицинските екипи, призвани да реализират диагностика, лекуване и здравни грижи, означават от Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Тази година Международният съвет на медицинските сестри (ICN) излезе с мотото: „ Медицинските сестри: Глас за водачество – инвестирайте в здравните грижи за обезпечаване на световно здраве. “

Ролята на медицинските сестри и останалите експерти по здравни грижи в лечебния развой е незаменима, само че към момента те са недооценени от обществото и политиците. В същото време дефицитът на тези фрагменти продължава застрашително да нараства, сигнализират от организацията.

По данни на Националния електронен професионален указател на БАПЗГ през 2012 година България е разполагала с 25 597 медицински сестри на междинна възраст 48 години. През 2021 година специалността си са практикували 22 320 медицински сестри на междинна възраст 53 години. За страдание се сбъднаха прогнозите на БАПЗГ за разкриване на редиците на медицинските сестри, за което алармирахме неведнъж през последните 10 години, показват от там. За този интервал медицинските сестри са намалели с близо 15%, в това време междинната възраст на работещите сестри се е нараснала с 4 години. Почти 30% от работещите медицински сестри са на възраст над 60 години, на 31% от тях следва пенсиониране в идващите 10 години. Броят на работещите медицински сестри в България е повече от два пъти по-малък от потребностите на родното опазване на здравето, за следващ път показват от БАПЗГ.

Сходни са проблемите и при акушерките – въпреки че са запазили своя брой в интервала 2012 - 2021 година (съответно 3713 акушерки и 3795 акушерки), междинната им възраст се е нараснала с 2 години (47,06 година на 49,09 години). Акушерките в България са два пъти по-малко от нужното на здравната система. Не доближават експерти и за другите специалности. Нужни са незабавни ограничения за избавяне на съсловието, означават от организацията

БАПЗГ продължава да упорства за политическо единодушие по тези проблеми и приемането на Национална тактика с проект за деяние до 2030 г.; за обезпечаване на стартово трудово заплащане в размер на три минимални работни разплати; за поддръжка от страна на страната и работодателите за реализиране на продължаващо образование и кариерно развитие; за приемане и съблюдаване на медицински стандарти по здравни грижи; за по-добри благоприятни условия за независимите сестрински и акушерски практики в извънболничната помощ; за привличане на повече младежи към специалностите от направление „ Здравни грижи “.

От организацията приканват също по този начин положителни думи за експертите по здравни грижи да не се чуват единствено на този празник. „ Нужно е да се огласяват повече положителни образци от работното всекидневие на тези неуморни медицински експерти, които постоянно подценяват себе си, с цел да оказват помощ на хора в потребност от здравна грижа “, декларират от БАПЗГ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР