Днес човешките пръсти на краката вече не са натоварени с

...
Днес човешките пръсти на краката вече не са натоварени с
Коментари Харесай

Хората едва се научават каква е функцията на кутрето на краката

Днес човешките пръсти на краката към този момент не са натоварени с блестящата задача да подкрепят катеренето ни по дърветато. Ето за какво ние им обръщаме внимание единствено тогава, когато някой ги настъпи.

Може би ви се коства, че в този момент, когато не можем да сграбчваме клоните с тях, сме създали крачка обратно в еволюционно отношение. В края на краищата пътуването ни до офиса щеше да е надалеч по-яко, в случай че се люшкахме от клон на клон съвсем като Тарзан, нали? По-късите и пънчестоподобни пръстчета обаче ни дават няколко основни преимущества. Например те ни оказват помощ да бягаме.

В един опит от 2009 година откривателите ревизират успеваемостта на другите дължини на пръстите на краката при хората и откриват, че хората с по-дълги пръсти би трябвало да изразходват доста повече сила, с цел да тичат, което допуска, че по-малките са преимущество за нас, двуногите. Друго изследване обаче открива, че спринтьорите постоянно имат по-дълги пръсти, като по този метод получават кратковременно преимущество във връзка с скоростта в подмяна на доста по-голямо количество изразходвана сила.

Дори кутрето, което на пръв взор е кандидат за най-безсмисления придатък на човешкото тяло, си има функционалност. И я извършва чудесно. Въпреки че всички пръсти ни оказват помощ да пазим равновесие и да се придвижваме напред, кутрето има изненадващо значима роля.

" Предназначението на дребния пръст е да обезпечава равновесие и да ни тласка напред ", споделя пред How Stuff Works ортопедът доктор Брус Пинкер от Progressive Foot Care. " Когато човек прави крачка, стъпалото минава от латерална към медиална [поза] в естествената биомеханика на стъпалото. "

Дори кокалчето на кутрето играе значима роля.

Ние вървим като на триножник, който се състои от кокалчето на палеца, това на кутрето и петата, споделя доктор Уенджай Сунг, лекуващ доктор в здравната група White Memorial, пред PopSci. " Ако премахнете една част от този триножник, губите равновесие. "

Хората, несъмнено, които се раждат без кутрета или ги губят на по-късен стадий заради заболяване или акцидент, могат да се приспособят и да вървят и без тях. Това обаче може да промени походката им или да докара до рухвания в резултат на нарушен баланс. Затова изразете своята признателност към пръстите на краката си.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР