Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Премиерите на

...
Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Премиерите на
Коментари Харесай

Борисов и Заев ще отбележат заедно Илинденско-Преображенското въстание

Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Премиерите на България - Бойко Борисов и на Република Македония - Зоран Заев ще отбележат дружно годишнината в Благоевград.

Двамата министър председатели ще вземат участие в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад "Македония " в Благоевград.

След военния и църковен обред Бойко Борисов и Зоран Заев, който идва у нас дружно с министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, ще отдадат респект пред паметта на героите от общата ни история и ще поднесат венци пред паметника на Гоце Делчев.

Тържественото честване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, което е проведено от Вътрешна македонска революционна организация, ще стартира с отдаване на респект пред паметника на Тодор Александров и ще продължи с шествие, предвождано от евродепутата Ангел Джамбазки и вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Това ще е второто взаимно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред България и Република Македония преди година. 2 август е и Националният празник на Република Македония.

Миналата година двамата министър председатели бяха дружно в църквата „ Свети Спас “ в Скопие, където се поклониха пред тленните остатъци на Гоце Делчев, пренесени там през 1946 година. Ден преди този момент беше подписан договорът за другарство, съдействие и добросъседство сред България и Македония.

Днешният ден е и формален празник на Кюстендил. Градът има огромен принос в националноосвободителните битки на Македония.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР