Днес беше последното заседание на Върховния административен съд (ВАС) по

...
Днес беше последното заседание на Върховния административен съд (ВАС) по
Коментари Харесай

След месец ще има окончателно решение по делото за Национален парк „Пирин“

Днес беше последното съвещание на Върховния административен съд (ВАС) по делото за неналичието на екологична оценка и оценка за съгласуемост на плана за нов проект за ръководство на Национален парк “Пирин ” 2014-2023 година Този стадий на делото е резултат от  тъжба на Министерство на околната среда и водите против решение на тричленния състав на Върховен административен съд, който постанови, че проектът предстои на наложителна екологична оценка.
На съвещанието гражданските организации - WWF България и Асоциация на парковете в  България, членуващи в коалиция „ За да остане природа в България “, опазиха позицията, че решението на Министерство на околната среда и водите проектът за ръководство да бъде признат без наложителна екологична оценка и оценка за съгласуемост с Натура 2000, е в жестоко нарушаване на европейското екологично законодателство. Изпълнението на проекта по този метод ще докара до необратими вреди за националния парк, опазващ едни от последните вековни залежи от бяла и черна мура. 
Прокурорът по делото подкрепи решението на тричленния състав на Върховен административен съд, с което се отмени решение № ЕО-1 от 01.03.2017 година на министъра на околната среда и водите, с което е постановено да не се прави екологична оценка на план за актуализация на проект за ръководство на Национален парк „ Пирин ”. Прокурорът изложи в своите претекстове, че решението на Министерство на околната среда и водите не съблюдава нормативните условия на Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие. 
Представителите на Министерството на околната среда и водите не показаха никаква позиция отвън тази, че поддържат жалбата си. Въпреки че министерството има  ново управление, позицията на Министерство на околната среда и водите да се върви към одобрение на проекта в този му тип, не се  е трансформирала.
В едномесечен период съдът би трябвало да излезе с дефинитивно решение по този случай, за който бранителите на природа се борят от 2017 година.
Природозащитната коалиция напомня, че делото, както и останалите каузи за Пирин, се радва на висок публичен интерес. В правосъдната зала още веднъж участваха доста жители, с цел да се срещнат персонално с претекстовете на природозащитниците и надлежно с тези на представителите на екоминистерството. Министерство на околната среда и водите продължава да упорства да не се прави цялостна оценка на въздействието, което използването на проекта за ръководство ще окаже върху природата на парка.
Проектът за нов проект планува икономически сечи и 12 пъти нарастване на площта за туристически зони, в които може да се строят нови ски писти и уреди, което значи голи сечи в старите гори на парка.
Наред с това планът за нов проект е неприемлив заради несъгласие със законовите режими на националните паркове - водохващания с цели разнообразни от питейни потребности, нови пътища и създаване на нови спортни уреди. 
Въпреки огромно нарастване на човешките действия в парка, министерство на околната среда отхвърли да подложи на оценка предстоящите въздействия. Вече три разнообразни правосъдни състава на Върховен административен съд потвърдиха потребността от такава оценка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР