Днес България символично предава председателството на Съвета на Европейския съюз

...
Днес България символично предава председателството на Съвета на Европейския съюз
Коментари Харесай

България предава щафетата: Австрия поема председателството на Съвета на ЕС

Днес България алегорично предава председателството на Съвета на Европейския съюз на Австрия. В ски курорта Шладминг министър председателите на двете страни - Бойко Борисов и Себастиан Курц се изкачиха до планината Планаи с въжен превоз.

 © Българска телеграфна агенция
Не инцидентно австрийският канцлер Себастиан Курц избра курорта Шладминг с над 100 км писти и с 50 лифта - един от най-известните австрийски курорти, с цел да направи това събитие тук и да се трансформира в един същински хепънинг за всички жители на Австрия, които желаят да дойдат тук, както и за гостите на страната. Не са поканени нито публични посетители, нито министър председатели, нито представители на дипломатическия корпус.

По-рано през днешния ден, преди да се качат на лифта и да дойдат тук до върха, Бойко Борисов, Себастиан Курц и Доналд Туск организираха работна среща, на която разискаха целите на Българското председателство, изпълненото от нашата страна, както и приемствеността, която се чака да поддържа Австрия оттук нататък през идващите 6 месеца.

Бойко Борисов благодари на Съвета на Европа за това, че в действителност тематиката за бъдещето на Западните Балкани се върна в дневния ред на Европейски Съюз. Той съобщи, че чака тази линия да бъде продължена и от Австрия. Даването на явен небосвод за започването на предприсъединителни договаряния с Албания и Македония сложи основите за вероятността на целия район, сподели министър председателят Борисов.

Основните цели на Австрия са свързани на първо място със сигурността, границите и превъзмогването на мигрантската рецесия и бъдещата съгласуваност на страните от Западните Балкани и тяхната европейска вероятност, както и дигитализацията на целия район, а и на Европа. По-късно денем в Шладминг ще има празничен концерт. Мотото на австрийското председателство ще бъде " Една Европа, която пази ".
 Бойко Борисов дойде в Австрия за предаване на председателството на Европейски Съюз Бойко Борисов дойде в Австрия за предаване на председателството на Европейски Съюз
Премиерът Бойко Борисов дойде в Австрия, където ще взе участие в събитията по предаване на председателството на Съвета на Европейски Съюз от България на Австрия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР