Днес България и САЩ са по-близки от всякога като приятели,

...
Днес България и САЩ са по-близки от всякога като приятели,
Коментари Харесай

България и САЩ борят дезинформацията с нов меморандум

" Днес България и Съединени американски щати са по-близки от всеки път като другари , съдружници и сътрудници ". Това съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел във Вашингтон по време на Стратегическия разговор на високо ниво сред България и Съединени американски щати.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. 

Габриел бе началник на българската делегация и дружно с подсекретаря и старши политически консултант Дерек Шолей откриха форума.

Вицепремиерът акцентира, че днешните провокации слагат на тестване районната и световна сигурност. Тя означи, че втората сесия на разговора се организира след три години спиране и единствено 4 месеца от мандата на постоянното държавно управление.

Шолей означи значимото значение на продължаването на стратегическия разговор.

" България е основен сътрудник за Съединени американски щати и фактор за стабилността в района. Приветстваме напъните ви за присъединение към Шенген и еврозоната и ви поддържаме ", уточни в своето изявление Шолей.

Важен резултат от Стратегическия разговор бе подписването на Меморандум за съгласие сред България и Съединени американски щати за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация.

Сред главните тематики на разговора бяха общи подходи към районни и световни провокации, задълбочаване на съдействието в региона на защитата и сигурността, стопанската система и енергетиката, върховенството на закона.

В полемиките по тематиките участваха министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на нововъведенията Милена Стойчева, зам.министрите - Атанас Запрянов- на защитата, Ивелина Дундакова- на вътрешните работи и Георги Ангелов- на нововъведенията и растежа.

По време на диалозите бяха разисквани въпроси свързани с развиването на военната инфраструктура, транспорт и превозване на личен състав и военно имущество (военна мобилност) и многонационалната бойната група, ситуирана на българска територия.

Също по този начин бяха разисквани опциите на българската отбранителна технологично-индустриална база за произвеждане на боеприпаси-отговарящи на стандартите на Алианса.

В хода на диалозите беше прегледано и съдействието в областта на киберсигурността, както и противодействието на дезинформацията.

" Наш приоритет е превръщането на България в място, в което се основават високотехнологични нововъведения ", съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева. Относно Фонда на НАТО за нововъведения, който е с бюджет 1 милиарда евро за 15 години, Стойчева уточни, че се чака той да стартира вложения до края на годината. От финансиране ще могат да се възползват компании, в това число български.

" В началото на октомври се чака конституционните промени да бъдат признати на първо четене, а до края на годината и дефинитивно ", осведоми министърът на правораздаването Атанас Славов при полемиките в панела за върховенството на закона. Той добави, че единствено преди дни е бил признат нов антикорупционен закон.  Славов акцентира, че от първите си дни държавното управление работи за промяна на правосъдната система, промени в Закона за правосъдната власт, транспарантен асортимент за членове на Висш съдебен съвет, инспектората към съвета, и антикорупционната комисия.

Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова съобщи, че ефикасното противопоставяне на киберпрестъпността е приоритет за българските правоприлагащи органи. Създадена е дирекция " Киберпрестъпност ", която концентрира работата си в откриване на закононарушения, които предизвикват съществени финансови вреди на доста български компании. В този подтекст, бе споделено желанието на българската страна за даване на експертиза от профилираните федерални звена, за подсилване на опциите за киберразследвания на незаконни групи за машинация на жители и компании.

Дундакова уточни, че Министерство на вътрешните работи подхваща и редица ограничения, с цел да усили напъните за битка с трафика на хора, като работи интензивно за предварителна защита и подпомагането на жертвите, изключително измежду уязвимите групи. Изразено бе предпочитание за участия в образования за следствие на закононарушения, свързани с трафика на хора.

Постигнатите резултати от сесията на стратегическия разговор ще бъдат систематизирани и показани като взаимно изказване на участниците. Сред тях са подчертаната поддръжка за Украйна, сигурността на Черно море,  стратегическата позиция на България в района и съдействието в границите на НАТО. 

Диалогът бе мотив да се спомене и 120-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни.
 Мария Габриел си потегли с три послания от срещата с държавния секретар на Съединени американски щати
Мария Габриел си потегли с три послания от срещата с държавния секретар на Съединени американски щати

Подкрепа, съгласуваност и общ отговор на провокациите

Припомняме, че Габриел се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

Срещата им се състоя във Вашингтон в границите на втората сесия на стратегическия разговор.

Подкрепа, съгласуваност и общ отговор на провокациите - това са посланията от срещата ми с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, уточни Габриел.

Тя увери, че страната ни е стратегически сътрудник, важен съдружник и другар.

По нейни думи сполучливото осъществяване на втората сесия на стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати и общите цели, учредени на демократичните полезности и спазването на интернационалния правов ред, са окуражаващи.

Българският вицепремиер акцентира, че подписването на Меморандума за съгласие сред двете страни за противопоставяне на е от основно значение в среда на засилващи се хибридни офанзиви и дезинформация.

" В градивен и доброжелателен дух, в границите на стратегическия разговор, набелязахме общи подходи към световни и районни проблеми. Имаме и съответни планове за разширение на съдействието в региона на стопанската система, нововъведенията и енергетиката . Ще работим дружно и за отбрана на демокрацията и подсилване на върховенството на закона ", разяснява тя след срещата.

Габриел заключи, че двустранните връзки ще целят изгоди за жителите и на двете страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР