Днес, 9 юли, МЗ публикува за обществено обсъждане проект на

...
Днес, 9 юли, МЗ публикува за обществено обсъждане проект на
Коментари Харесай

МЗ предлага лечебни заведения да поддържат резерв от лекарства, необходими при лечението на пациенти с COVID-19

 Днес, 9 юли, Министерство на здравеопазването разгласява за публично разискване план на Наредба за допълнение на Наредба № 3 от 2019 година за медицинските действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

Промените плануват, посредством субсидиране от страна на министерството, лечебни заведения да поддържат запас от лекарствени артикули, нужни при лекуването на пациенти с COVID-19. Увеличеният брой приети в болница пациенти през предходните талази на COVID-19 докара до по-високо ползване на лекарствени артикули, прилагани в процеса на лекуване на коронавирусната зараза, заради което се стигна до липса или дефицит на избрани медикаменти. С препоръчаните промени се цели застраховане на потребностите на лечебните заведения при нова спешна обстановка, обвързвана с разпространяването на COVID-19.

Създаването на запаса и лекарствените артикули, които ще бъдат включени в него, ще бъдат избрани със заповед на министъра на опазването на здравето, по предложение на експертните препоръки по съответните медицински специалности. В заповедта ще бъдат написани критериите и редът, при които запасът ще се разпределя и употребява за потребностите на лечебните заведения, на които липсват или не доближават такива лекарствени артикули.

Лекарствата, които ще са част от запаса, са включени в протоколите за болнична терапия в направения от Министерството на здравеопазването " Интерактивен указател за лекуване на COVID-19 “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР