Днес, 7 февруари, в момент когато облаците на войната се

...
Днес, 7 февруари, в момент когато облаците на войната се
Коментари Харесай

Европа опитва да засили дипломацията, за да няма война между Русия и Украйна

Днес, 7 февруари, в миг когато облаците на войната се сгъстяват над Украйна, интернационалната дипломация се разпростира с цялостна мощ: президентите на Франция и Русия ще беседват в Москва, а немският канцлер се насочва към Белия дом, с цел да се срещне с американския водач Джо Байдън.

Също в понеделник в Киев се чака да дойдат външните министри на Германия, Чехия, Словакия и Австрия, които до наскоро не се отнасяха по този начин съществено към предизвестията на Съединени американски щати, че Москва е засилила подготовката си за огромно навлизане в Украйна, написа БГНЕС.

Представители на Съединени американски щати обявиха, че Кремъл е събрал 110 000 бойци по границата с Украйна, само че разследващите оценки не са открили дали съветският президент Владимир Путин фактически е решил да нахлуе на украинска територия. Според тях Русия е на път да събере задоволително огромни сили - към 150 000 бойци - за пълномащабно навлизане доникъде на февруари.

Подобна мощ би била в положение да превземе столицата Киев за 48 часа в офанзива, при която биха починали до 50 000 цивилни, 25 000 украински бойци и 10 000 съветски бойци и която би провокирала бежански поток до 5 000 000 души, основно към Полша, допълват чиновници на разузнаването.

Освен евентуалните човешки жертви, Украйна се притеснява от спомагателни вреди за към този момент затруднената си стопанска система.
Германия може да изпрати спомагателни войски в Литва
Германският канцлер Олаф Шолц загатна, че е податлив да разположи спомагателни войски в Литва за подсилване на източния фланг на НАТО. Хо...
Прочети повече
Ако Москва нападне Украйна, тя може да се сблъска с ответни дейности по отношение на газопровода " Северен поток 2 ", който би трябвало да удвои доставките на природен газ от Русия за Германия, като Берлин заплашва да го блокира.

Русия изиска гаранции от НАТО, че Украйна няма да влезе в Алианса, и настоя блокът да изтегли силите си от страните членки в Източна Европа. Москва отхвърля да възнамерява навлизане в Украйна, а съветникът на президента в Киев съобщи, че възможностите за дипломатическо решение на рецесията остават " доста по-големи от опасността за по-нататъшна ескалация ".

В Twitter външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба се опита да успокои напрежението, като съобщи: " Не вярвайте на апокалиптичните прогнози. Различните столици имат разнообразни сюжети, само че Украйна е подготвена за всеки процес на събитията ".

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз, ще бъде в Москва през днешния ден и в Киев във вторник, с цел да оглави напъните за деескалация на рецесията. Очаква се той да даде подтик на спрения кротичък проект за разрастващия се спор с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Пътуването ще бъде политическа случка за Макрон, който е изправен пред предизвикването да бъде избран отново на поста си през април.

Също през днешния ден немският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с Джо Байдън във Вашингтон.
Предупреждение от Съединени американски щати: Скоро може да има съветско навлизане в Украйна
Русия може да нахлуе в Украйна до дни или седмици, само че към момента може да избере дипломатически път. Това сподели през днешния ден съветникът по националн...
Прочети повече
" Работихме интензивно, с цел да изпратим ясно обръщение на Русия, че тя ще заплати висока цена, в случай че нахлуе в Украйна. Наистина правя оценка това, което президентът Байдън прави в двустранните договаряния сред Съединените щати и Русия. Те са доста сложни ", съобщи Шолц в изявление за " Вашингтон пост " преди срещата си с американския президент.

Байдън реагира на скупчването на съветски войски, като предложи 3000 американски военнослужещи за укрепване на източния фланг на НАТО.

Но съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи пред Fox News в неделя, че Байдън " не изпраща сили, с цел да стартира война или да води война с Русия в Украйна ". " Изпратихме сили в Европа, с цел да пазят територията на НАТО ", сподели той.

Шолц съобщи през вчерашния ден, че Берлин е подготвен да изпрати още войски в Прибалтика в допълнение към 500-те бойци, които към този момент са ситуирани в Литва в границите на интервенция на НАТО. Докато той е във Вашингтон, външният му министър Аналена Баербок ще бъде на двудневно посещаване в Киев дружно с сътрудниците си от Чехия, Словакия и Австрия.

Следващата седмица немският канцлер Олаф Шолц ще бъде в Москва и Киев за диалози с Путин и украинския президент Володимир Зеленски.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР