Днес, 21 юни, е денят на лятното слънцестоене в Северното

...
Днес, 21 юни, е денят на лятното слънцестоене в Северното
Коментари Харесай

Днес е най-дългият ден от годината

Днес, 21 юни, е денят на лятното слънцестоене в Северното полукълбо. Точно в 13:07 ще настъпи астрономическото лято. А по този страховит мотив, ще ни бъде ярко цели 15 часа 19 минути и 29 секунди. Съответно, нощта ще е най-късата през годината - по-малко от девет часа.

Ако си мислим, че астрономическото лято много е закъсняло, на фона на жегите, които ни мъчат от началото на юни, то би трябвало да сме наясно с една разлика - сред метеорологичните и астрономическите сезони .

 Снимка 363693

Сезоните на метеоролозите разделят годината на тримесечия. Така да вземем за пример лятото идва на първи юни и го изпращаме в последния ден на август . Но астрономията не е тясно обвързвана с прогнозите за времето и температурите, а с други феномени.

Началото на астрономическото лято постоянно се пада сред 20 и 22 юни. Точният ден и час зависи в кой миг Земята доближава съответен надолнище, правещ по този начин, че Слънцето да огрява най-дълго в Северното и най-късно в Южното полукълбо.

 Снимка 363692

Слънцестоене от латински значи " точката, когато Слънцето е спряло ". В древността най-късият и най-дългият ден в годината са се почитали като празници. Свързани са най-много с молебствия и ритуали за добра годишна продукция и здрав добитък .

И през днешния ден една хилядолетна традиция бе спазена. Близо 10 000 искащи да посрещнат най-дългия ден в годината се събираха край каменните фигури в Стоунхендж , предава BBC.

 Опасностите на лятото
Опасностите на лятото

Грешките, за които не внимаваме задоволително

Смята се, че тази антична околност в Англия е основана в чест на слънцето, а камъните са насочени по отношение на лятното и зимното слънцестоене . Благодарение на тях и разположението им, хората преди хиляди години са предсказвали етапите на слънцето и феномени като затъмненията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР