Днес, 21 юли 2019 г. се отбелязват 38 години от

...
Днес, 21 юли 2019 г. се отбелязват 38 години от
Коментари Харесай

Голямата мистерия с Людмила Живкова, неразгадана и до днес

Днес, 21 юли 2019 година се означават 38 години от изненадващата кончина на Людмила Живкова, щерка на комунистическия деспот Тодор Живков, написа lupa.bg

Оплювана в годините на прехода поради произхода си и възхвалявана от хиляди българи поради безспорните й заслуги в региона на културата, най-голямата тайнственост към щерката на Тато е обвързвана точно със гибелта й. И до през днешния ден съществуват доста версии и спекулации за кончината й.

През лятото на 1981 година Людмила Живкова прекарва близо месец в планинския курорт Боровец дружно с татко си – Тодор Живков. На 20 юли Людмила потегля за София без предизвестие дружно с водача си – Кирил Зефиров, и бодигарда - Димитър Мурджев. В резиденция „ Бояна “ те идва към 15 часа и тя остава сама във вилата единствено с една камериерка.

В 18 часа камериерката вика по телефона Мурджев и водача. Те незабавно се отзовават и откриват в банята безжизненото тяло на Людмила Живкова. Бърза помощ е неотложно извикана, само че колата за спешна помощ закъснява с 1 час поради... спукана гума. На другия ден здравната комисия разгласила формалното си умозаключение. Те установяват, че Живкова е умряла от мозъчен кръвоизлив.

Нейни познати споделят, че една преживелица я е трансформирала радикално няколко години преди гибелта ѝ и е съдействала за ранната й кончина. През 1973 година Людмила Живкова пътува към летището, с цел да изпрати татко си, заминаващ за Полша. На връщане тя катастрофира. Нейната „ Волга “ е ударена челно от „ Москвич “, който погрешно изпреварва камион. Людмила Живкова изпада в безсъзнание, а цялото й лице е нарязано.

Дъщерята на Тодор Живков се възвръща дълго време след злополуката. Тя става вегетарианка и се обръща към източните учения. По нейна самодейност са стартирани планове, свързани с честването на „ 1300 години България “, което не било утвърдено от Съюз на съветските социалистически републики.

Интересът ѝ към окултните науки, влечението към несоциалистически страни наред с това, че е гласена за наследничка на Тодор Живков вършат Людмила извънредно неуместна за мнозина както в България, по този начин и в Съюз на съветските социалистически републики. Заради това и до през днешния ден съществуват подозрения, че дъщерята на Първия е ликвидирана, като убийството е замаскирано като естествена гибел.

След 1989 година Тодор Живков почнал намерено са изрича подозренията си за кончината на щерка си. Той допускал опцията, че щерка му може и да е убита.

Руският публицист – Аркадий Ваксберг, който персонално познавал Живкова, отбелязва, че един от подписите върху здравното умозаключение за аргументите за гибелта й е на чичо ѝ – Атанас Малеев, който по това време се намирал на конгрес в Италия. Любопитно е, че версиите на водача и бодигарда на Живкова също се разминават.

Десет години след гибелта на Людмила, нейния водач Димитър Муржев стартира версията, че тя се е самоубила с приспивателни. Според него тя е изпива цяла опаковка „ Дормопан “, която по-късно била сменена от здравната сестра на Живкови – Ани Младенова, с друга опаковка, в която липсвали единствено 2 хапчета.

Шофьорът Кирил Зефиров има напълно друга версия. Той споделя, че откакто оставили Людмила, двамата с Мурджев се върнали в резиденцията към 18 ч. и няколко минути по-късно чули вика на камериерката. Зефиров твърди, че Людмила била в безсъзнание, само че била жива.

Обстоятелствата към гибелта на Людмила Живкова си остават неизяснени и до през днешния ден. Голяма част от обкръжението ѝ се сплотяват към концепцията, че е убита, само че доказателства за тази версия не са показани. За късия си живот, траял единствено 39 години, Людмила Живкова остави трайна следа в съзнанието на културните дейци. Тя не доживя края на комунизма, само че живя не като социалист, а като съвременен европеец.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР