Днес - 21 декември 2022 г., е най-късият ден в

...
Днес - 21 декември 2022 г., е най-късият ден в
Коментари Харесай

Защо най-късият ден е станал по-дълъг

Днес - 21 декември 2022 година, е най-късият ден в Северното полукълбо. Традиционно това се счита за началото на зимата, въпреки от този ден нататък дните да стартират да порастват. В Южното полукълбо това е най-дългият ден за годината и началото на лятото.
 Джеминиди, метеоритният поток от съзвездие Близнаци и по кое време да го следим
Най-силният метеоритен поток за годината - тази нощ

Как да следим Джеминидите

По цялата Земя през днешния ден означаваме зимното слънцестоене - моментът, в който Слънцето е на най-ниската си точка над хоризонта. Слънцестоенето се случва за секунди и едновременно за цялото земно кълбо.

Точният час на слънцестоенето е 21.48 ч. по гринуичко време, което е 23.48 ч. българско време през днешния ден. Съответно в доста страни от Източното полукълбо слънцестоенето ще се падне в първите часове на 22 декември, прецизират от CNN.
 Снимка 268850
От Forbes пък ни оповестяват за забавен феномен, обвързван с най-краткия ден в Северното полукълбо - той става все по-дълъг. Докато в Южното най-дългият ден става все по-кратък. Става дума за разлика от секунди, които се дължат на промени в наклона на земната ос и на наклона на орбитата на Луната.

Въпросният надолнище варира от 23 до 24 градуса и се трансформира в повтарящ се цикъл на всеки 40 хиляди години, разяснява астрофизикът Греъм Джоунс Timeanddate.com. В момента градусите понижават, само че доста скоро ще стартират да се усилват и най-краткият ден още веднъж ще стане по-кратък.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР