Днес, 15 юли, имен ден празнуват всички, които носят името

...
Днес, 15 юли, имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Църквата почита Св. Владимир! Ето кой има имен ден днес

Днес, 15 юли, имен ден честват всички, които носят името Влада, Владена, Владилен, Владилена, Владимер, Владимир, Владимира, Влад, Владо, Влада, Влайко, Владимира, Господин и производните им.
 

На този ден църквата уважава Свети равноапостолен популярен княз Владимир. Владимир I (956-1015) е третия наследник на великия княз на Киевска Рус Светослав.

И въпреки бабата на Владимир, Св. Олга, била християнка, самият той е учтив с езическата религия. Като трети наследник на княза - не му се поставя купа, само че през 980 година той се възползвал от войната сред по-големите си братя Олег и Ярополк и става Велик княз на Киевска Рус. Малко по-късно, с цел да получи съюзничеството на византийския император Василий II, приема християнската религия и покръства цяла Киевска Рус.

На този ден църквата уважава Св. Владимир - той поставя основите върху, които се гради хилядолетният храм на съветската религия, нация, страна и съветската просвета. Той се счита за нравствен предшественик на съветския народ. Преди него обособени хора се обръщали към Небесното Царство - и княгиня Олга, бабата на Владимир, и киевските мъченици Теодор и Йоан, и други.

Владимир е първият, който тръгнал по пътя на Кръста дружно с целия си народ. Езичникът Владимир, наследник на индивида, именуван " дивия глиган ", би трябвало да поеме изцяло нов, неведом за тогавашните руси път. Човекът, който в никакъв случай не си отказвал никое земно наслаждение, който стигал до необуздана жестокост, обир, злопаметност, трябвало да почине и да се роди още веднъж съгласно словото на Христа: " Който загуби душата си поради Мене, ще я резервира. " Приемайки християнската религия, Владимир знаел, че това е най-тежката от трите препоръчани му вери. Той знаел, че християнската религия значи, че би трябвало да загърбиш остарялото си минало и да се отървеш от старите си привички. Промяната в душата на Владимир, е толкоз огромно знамение, че не може да се изясни с никакви човешки старания, а единствено с Божията благосклонност и господство.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР