Днес, 15 ноември, с определение по конституционно дело № 18/2022

...
Днес, 15 ноември, с определение по конституционно дело № 18/2022
Коментари Харесай

КС отклони искането на МС да тълкува правото на главния прокурор да осъществява надзор за законност

Днес, 15 ноември, с определение по конституционно дело № 18/2022 година Конституционният съд отклони настояването на Министерския съвет за наложително пояснение на член 126, алинея 2 в частта " контрол за правда “ по отношение на член 127 от Конституцията на Република България и приключи производството в тази му част, заяви Конституционният съд на Р България

Решението на Конституционен съд е по отношение на тълтуването на пълномощието на основния прокурор за реализиране на контрол за правда върху активността на всички прокурори.

Със същото определение Конституционният съд позволи за разглеждане всъщност настояването на Министерския съвет за определяне на противоконституционност на член 145, алинея 1, т. 3 в частта по отношение на думите " и дейности “ и " и проверки “ и т. 6 в частта по отношение на думите " или друго престъпление “ от Закона за правосъдната власт (обн. Дъждовни води, бр. 64 от 07.08.2007 година, посл. изм. и доп., бр. 62 от 05.08.2022 г.).

Със същото определение Конституционният съд позволи за разглеждане за определяне на противоконституционност на текстове от Закона за правосъдната власт, които дават право на основния прокурор да разпорежда на съответните органи да правят ревизии при данни за незаконосъобразни дейности.

На съвещанието участваха 10 конституционни съдии.

В частта по отношение на отклонение на настояването на Министерския съвет за наложително пояснение определението беше признато с 9 гласа, като арбитър Янаки Стоилов подписа определението с изключително мнение.

По допускането за разглеждане всъщност на настояването на Министерския съвет за определяне на противоконституционност определението беше признато с единогласие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР