Днес, 11 май, се навършват 37 години от преждевременната смърт

...
Днес, 11 май, се навършват 37 години от преждевременната смърт
Коментари Харесай

Боб Марли: Най-красивата извивка в женското тяло е усмивката

Днес, 11 май, се навършват 37 години от преждевременната гибел на великия китарист, артист и деятел Боб Марли. Реге легендата си отиде на 36, само че остана в историята на музиката като индивида, разпространявал регето отвън родината си Ямайка.

Няма човек, без значение на каква възраст и каква музика слуша той, който да на е чул и да не се е влюбил в ария на Марли.

Дори и през днешния ден - съвсем четири десетилетия след гибелта му, реге звездата, кралят на този род, трансфорат от него в житейска философия, продължава да бъде кумир в сърцата на милиони почитатели, да бъде ентусиазъм за безчет почитатели и музиканти по целия свят.

Робърт Неста Марли е роден през 1945 година в селцето Найн Майлс в Ямайка. Баща му е бял, а майка му – цветнокожа. Десетгодишен Боб остава без баща и отпътува с майка си за столицата Кингстън. Там попада под въздействието на Джо Хигс, който го открива за музиката и го посвещава в растафарианството, религиозно течение, директно обвързвано с регето. Марли записва първите си песни – „ Judge Not “ и „ One Cup of Coffee “ през 1962 година, само че не притегля вниманието на продуцентите.

По-късно дружно с Бъни Ливингстън и Питър Макинтош образува ядрото на групата The Wailers, в която е водач, пее и написа текстовете на песните. Бандата издава първия си албум „ Catch A Fire “ едвам през 1973 година, последван от „ Burnin` “, които вършат Марли и The Wailers известни. Успехът обаче води до разпадането на групата и всеки от музикантите пробва солокариера.

Всъщност, регето е неповторимата музика на Ямайка, само че корените й идват от нюорлеанското арендби. А културата, чийто подстрекател и пропагандатор е Боб Марли, е просвета на толерантността. Чрез музиката си именитият композитор и артист се пробва да сплоти политическите сили в Ямайка и да каже на света, че хората се раждат равни и всеки има право на заслужен живот. Това го прави неповторимо обичан и до през днешния ден.

В памет на Боб Марли ви предлагаме шепа мъдрости, гребнати от съкровищницата на неговата житейска философия:

" Твърдо имам вяра, че единствено един път в този живот може да намериш някого, който да преобърне света ти изцяло! "

" Футболът е музика, футболът е независимост. "

" Може да не си първият мъж в живота й, нито последният, нито единственият. Тя е обичала и преди, може би ще обича отново… Но в случай че тя те обича в този момент, какво друго има значение? Тя не е съвършена, ти също не си... и е допустимо двамата в никакъв случай да не сте съвършена двойка. Но в случай че тя може да те разсмее, да те накара да премисляш и признава, че е човешко да се бърка, хвани я и й дай всичко, което можеш! Тя може да не мисли за теб всяка секунда от деня, само че ти е дала част от себе си, която знае, че може да разбиеш - сърцето си. Така че не я наранявай, не я променяй, не я анализирай и не очаквай от нея повече, в сравнение с може да ти даде. Усмихвай се, когато те прави благополучен, когато те ядосва – кажи й, а когато я няма… ще ти липсва. "

" Обичай мощно, тъй като когато има обич, би трябвало да се държи. Защото съвършени половинки не съществуват, само че постоянно има един човек, който е съвършен за вас. "

" Неща, които в никакъв случай преди не са те интересували, стартират да те палят, единствено тъй като знаеш, че са значими за този човек, който е толкоз, толкоз специфичен за теб. "

" Кой си ти, че да ме съдиш? Знам, че не съм съвършен и не пребивавам, с цел да бъда подобен, само че преди да започнеш да ме сочиш с пръст, се увери, че ръцете ти са чисти. "

" По-добре е да се бориш за независимост, в сравнение с да бъдеш пандизчия цялостен живот. "

" Някои се радват на дъжда, други просто стават мокри. "

" Отваряш сърцето си, знаейки, че то може да бъде разрушено един ден, и до момента в който го правиш, разбираш какво е обич и наслада, за каквито в никакъв случай не си мечтал. "

" Истината е, че всеки един човек ще те нарани. Просто би трябвало да намериш тези хора, поради които си коства. "

" Животът е един огромен път с доста знаци.Така че, когато преминавате през коловозите, не усложнявайте мозъка си. Бягайте от омразата и ревността. "

" Докато цветът на кожата не играе същата роля, каквато цветът на очите, ще царува война. "

" Най-красивата извивка в женското тяло е усмивката. " /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР